Етикетът "Психопат"

Снимка: Infomreja.bg

Представяме ви рубриката "Психични проблеми" с автор Анастасия Димитрова - стажант-репортер в ИНФОМРЕЖА. Талантливата Настя подготви поредица от материали, свързани с психичното здраве, говорейки със специалисти. Темата е изключително подходяща след последните криминални трагични събития и не само... Четете и следете!

Психичните разстройства са необятна тема. Дори би било трудно да бъде напълно разбрана и анализирана, но това не означава, че трябва да бъде дискриминирана и поставяна в списъка с теми табу. Напротив.

Защо?

Причините се равняват на броя хора, стъпващи по земята.

Малко статистика би подкрепила горното твърдение.

Над една трета от хората в световен мащаб в даден етап от живота си покриват критериите за психичен проблем, за България това означава всеки пети гражданин.

А какво всъщност е психично разстройство? Термин, обозначаващ състояние на психиката, което води до поведение, различно от приеманото за нормално, следователно е свързано с дискомфорт и непълноценност в реалността.

И все пак - независимо, че засяга милиони души, хората често се стряскат от думичките психолог и психиатър. Предпочитат да не ги споменават, да не говорим за срещи с хората, застанали в сянката на тези думи. Спомняте ли си последния път, когато чухте, че някои има нужда от психологическа помощ? Каква беше първата ви асоциация? Че е психопат или луд? Познах ли?

Имам няколко въпроса - с какво смятате, че допринася лепването на подобен етикет? Подобрява състоянието на обществото, което и без това хваща ръжда в последно време? Или пък допринася за разрешаването на нечий проблем?

Още малко статистически данни, ей така, за обоснование.

Според Националната асоциация за психични болести, въпреки че повечето психически проблеми са напълно лечими, в САЩ приблизително 60% от възрастните и над 50% от младежите под 15-годишна възраст, които имат психично разстройство, не са получили лечение през изминалата година. Тук вече причините не са толкова много, спокойно се броят на пръстите на двете ви ръце. Има една, която се откроява драстично. Много неприятна дума, що се отнася до заболявания, без значение психически или физически. Предполагам вече сте се досетили коя е. СРАМ.

Според Световната здравна организация повече от половината, страдащи от психични заболявания или преживяващи шок вследствие на стресиращо преживяване, се срамуват да търсят лечение и помощ.

Европа държи първото място по брой самоубийства в списъка, публикуван от Световната здравна организация през 2016 година. Грубо казано, 16 на  100 000 годишно отнемат живота си сами. В световен мащаб цифрата намалява до 11 на 100 000. За да ви покажа по-ясна картина - 1 МИЛИОН души избират смъртта като единствено решение. Нека го разделим. Това прави по приблизително едно самоубийство на всеки 40 секунди. 3000 на ден. А на всеки един опит се равняват 20 неуспешни.

Има и други гледни точки - убийствата. След задържането на голям процент убийци в световен мащаб, те биват диагностицирани с реални и много сериозни психични разстройства. Само да имаше машина на времето, която да предотврати извършеното от тях.

Хора губят себе си и своя живот, поради непоискана навреме помощ, други отнемат чужди животи оставят перманентни белези в историята.

И всички носят на гърба си етикет ПСИХОПАТ. И темата си остава деликатна, остава си табу. А психолог и психиатър продължават да стоят на последните страници в речника, за да не ги използваме прекалено често.

А начинът да започнем работа по тези проблеми, е пред очите ни, обаче ги държим затворени. Ние трябва да се фокусираме върху психичното здраве на хората толкова, колкото и върху физическото. Ако имаме физическа травма, веднага намираме начин да посетим специалист и да я поправим. Не чакаме да стане толкова сериозна, че да остави отпечатък върху всичко в живота ни. Не те е срам да гипсираш счупения крак, защото няма наложена обществена стигма.

Обаче психичните проблеми не са срамни и в днешното общество съществуването им е напълно разбираемо.

А на тези етикети им мина модата и са вече овехтели. Стига сте ги лепвали навсякъде.

 

КОМЕНТАРИ

selski21:41 - 16.07.2019
Браво!Статията наистина е много интересна!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK