Благоевградски алпинисти изкачиха най-високия връх в Словения

Снимка: Личен архив

Четиридневен поход на благоевградски алпинисти завърши с покоряване на връх Триглав в Юлийските Алпи в Словения.

Групата в състав Серафим Митев, Красимир Томанов, братята Емил и Иван Масларски и Валентин Груев изкачи успешно върха, който е висок 2863 м.

Най-възрастният участник в експедицията Митев, познат под псевдонима Сарафчето, очарова тамошните туристи с възрастта си. Според данни на персонала на хижа „Алажев дом“, в подножието на върха, 61- годишният благоевградчанин е един от малкото успели да се изкачат успешно.

„Бяхме впечатлени и респектирани от огромна северна стена, широка около 3000 м и висока 1000 м. След разговор с хижарите и местни алпинисти направихме план, по който да атакуваме върха. Пътеката по стената до самата цел е добре маркирана и обезопасена със стоманени въжета и на места има стълби.  Независимо от това през 10 м има паметни плочи на загинали катерачи. Изкачването и слизането отне общо 12 часа, през които трябваше да преодолеем 1800 м денивелация. Трудността на този връх се състои в изключителната му стръмност. Опасността е гарантирана особено при мъгли или дъжд, който не избегна и нас“ споделя Серафим.

Не всички от групата успяват да изкачат върха. Емил и Иван Масларски решават да не рискуват и напътстват съратниците си от хижата. Софийският алпинист Валентин остава на 20 мин. под целта.

Серафим Митев и Красимир Томанов успяват да стигнат до най-високата точка. И двамата са дългогодишни приятели и колеги.

Миналата година Митев стигна до Еверест. Красимир работи в ПСС Банско и има нестихваща любов към катеренето, макар че започва да се занимава с това едва на 37-годишна възраст.

„Времето се влоши и оставането ни на върха бе за кратко. Слизането от него обостри вниманието ни, заради дъжда и хлъзгавите скали. Като човек бил на Еверест мога да кажа, че при тази експедиция теренът беше по-труден“.

На тръгване към България групата заслужено прави кратка екскурзия до Адриатика и Дубровник.

Следващата година новата задача е Хималаите, за която се подготвя и Сергей Георгиев – приятел и колега на спасителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK