3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

Снимки: МС

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, винаги ще бъдат уязвими. Никой не е защитен от подобно недобросъвестно посегателство.С този извод финансовият министър Владислав Горановзастана пред медиите след спешна среща на службите при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Срещата бе предизвикана след като вчера стана ясно за хакерския пробив на сървъри на НАП, от който са потърпевши над 5 милиона души - български и чуждестранни граждани. НАП, МВР и ДАНС проверяват потенциална уязвимост в системите на приходната агенция. В момента се извършва проверка дали данните са реални. Ако данните се окажат истински, това ще бъде най-голямото "изтичане" на лични данни у нас. Владислав Горанов обаче бе категоричен, че финансовата сигурност на държавата не може да се оцени като застрашена.

Уязвимата система е услуга, която се използва за възстановяване на Данък добавена стойност, която съществува от 2012 година. Около 3% от базата на НАП може да се счита за засегната, като неприятен извод е, че има изтекли лични данни. НАП е една от най-достъпната от гледна точка на комуникациите, посочи финансовият министър.

Проверяват се всички логове на НАП и ако има повече информация, медиите ще бъдат уведомени, увериха на брифинга в МС.

Виновни и наказани винаги могат да се търсят, особено ако се установи небрежност и непредпазливост от служители НАП. Ако се установи немарливост от страна на служители на НАП, ще се търси отговорност, закани се Горанов.

Текат процесуално-следствени действия, продължава работата на експертите и вероятността хакерът да бъде човек от системата не е изключена. Но по-голяма вероятност е намесата да е външна. ГДБОП ще сезира и прокуратурата по казуса, увери Горанов. Информацията, която е изтекла, съществува, но Горанов не вижда, освен че е засегната лична информация, причина за притеснение от българските граждани.

"Ще се свържем с Европейската служба по киберсигурност, за да се поиска съдействие. Ограничен е достъпът до уязвимата услуга, но трябва да се търси баланс да се запазят и административните услуги, както и те да продължат да бъдат развивани", изтъкна Горанов. 

От вчера най-добрият възможен държавен капацитет работи върху системите на НАП, за да се предотвратят всякакви спекулации по темата, увери финансовият министър.

Всички служби запознали премиера с констатираната атака срещу информационните масиви на НАП. Екипите продължават работа за начина, по който е пробита системата. Предприети са мерки за минимизиране на щетите, увери вътрешният министър Младен Маринов. Освен това по разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи на другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости.

"Състезанието между хакерите и тези, които се опитват да защитят информацията си, е неспирно", констатира още Горанов.

Комисарят по цифрова икономика и цифровизация Мария Габиел също е запозната със случая и е коментирано с какво могат да помогнат европейските служби, за да се извърши по-добър и задълбочен анализ./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK