Заведенията недоволни от Кацаров: Като нямате топки, напуснете арената!

Снимка: Dnes.bg, архив

БАЗ и СЗБ излязоха с остра декларация срещу решенията на здравния министър Стойчо Кацаров

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха с остра декларация срещу решенията на здравния министър Стойчо Кацаров от този следобед.

Както е известно, според заповед на здравния министър, от четвъртък изискване за зелен сертификат ще има за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите.

Изброените обекти могат да се посещават и с негативен PCR тест, който важи 72 часа, както и антигенен тест с валидност 48 часа.

"Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща "зелените сертификати" НЕ са това, което се коментираше на срещите с вас. На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200м2", се чете в позицията на СЗБ и БАЗ, която започва с призива "Като нямате топки, напуснете арената!"

Според тях пак „свещените крави и за тази власт се оказва армията от държавни служители, на които ние плащаме заплатите и осигуровките“. Както и едрия капитал, в лицето на големите чуждестранни вериги, за сметка на средния и малкия бизнес в България, смятат ресторантьорите.

Според тях с тези решения държавата налага ограничения за малкия и среден бизнес, с цел ограничаване на заразата, но „няма топки да наложи същите условия за самата себе си!“

"Цинично! Защо така, бе, господа властимащи? Господин министър на здравеопазването, господин премиер, господин здравен инспектор? Имате ли да кажете нещо? Всъщност, вече не ни интересува каква нова лъжа ще изречете. Заминавайте си! Бързо, възможно най-бързо", заявиха от СЗБ и БАЗ.

От там припомнят и единствените правила за издаване на зелени сертификати, при които браншовите сдружения се съгласиха да работят:

1. Всички условия за издаване на сертификати да важат за държавната администрация и структури.

2. Под условията за работа със сертификати да попадат всички нехранителни магазини с площ над 200м2.

3а издаване на серификат да се приемат:

-положителен тест за антитела!

-отрицателен антигенен тест

-отрицателен PCR тест

-сертификат за преболедуване

-сертификат за ваксинация

"СЗБ и БАЗ обявяваме тотален БОЙКОТ на заповедта, докато тя не бъде написана по начин, който да обхваща абсолютно всички сектори на социалния и икономически живот в България! Затворете ни! Затворете бизнесите ни, затворете ни в затворите, но ние няма да участваме във вашите лъжи, демагогия и непукизъм", се чете в позицията, която завършва с призив за оставка на здравния министър Стойчо Кацаров. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n