Във втория ден на Рождество Христово отбелязваме Деня на бащата

Снимка: Infomreja.bg

Почита се и св. Йосиф Обручник, на чийто грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос

С тържествени Богослужения православната църква отбеляза втория ден на Рождество Христово. Празникът се нарича Събор на Пресвета  Богородица и е в прослава на Дева Мария като избрана да роди Спасителя на света.

Почита се и св. Йосиф Обручник, на чийто грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос. Това е повод, денят да се приема за Ден на бащата. 

В богослужебната традиция на православната църква след тържеството в чест на свещените събития, свързани с Христовото Рождество, се почита Света Богородица като избрана да роди Спасителя на света, пише БНР.

Днес се отдава църковна прослава и на "земния" баща на Христос - св. Йосиф Обручник, обясни Врачанският митрополит Григорий:

"Той е сгоден за Света Богородица като пазител на нейното девство. След като получил потвърждение насън да не се бои да приеме жена си Мария, защото заченатото в нея е от Дух Свети, се грижи за нея до сетния си дъх. И именно Йосиф Обручник е този, който се грижи за Богомладенеца и със своята закрила и помощи след раждането на Спасителя на света Господ Исус Христос да бъде възпитаван във вяра, в трудолюбие. Знаем, че той до последно е помагал на Йосиф в неговата дърводелска работилница."

Вдъхновено от примера на св. Йосиф, денят се приема за Ден на бащата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK