В Гоце Делчев откриха 30 социални жилища

Снимка: Infomreja.bg

Те са изградени по ОП "Региони в растеж"

Днес в Гоце Делчев бяха открити 30 социални жилища. Така бе финализирана работата по проект „Реконструкция на съществуваща сграда за изграждане на социални жилища в град Гоце Делчев", финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 1 944 911.40 лева, от които 291 736.71 лева (15 %) – национално съфинансиране.

По време на състоялата се пресконференция специалисти от Общинска администрация проследиха накратко извървяния път от необитаемите и подлежащи на разруха казармени помещения до модерните жилища, предназначени за социално слаби жители на общината. Пътят не е бил лесен, наложило се е в движение да се вземат решения предимно заради изискването да не се натоварва сградата, а и заради рязкото повишение на цените. Но фирмата изпълнител „Престиж бизнес 93“ ООД с управител Георги Шапков се е справила с предизвикателствата.

Създадените 6 едностайни, 10 двустайни и 14 тристайни жилища са функционални, модерни и естетически издържани. Всички инсталации в сградата са нови, на покрива са поставени термопанели, таваните са окачени и снабдени с изолация. Някои от жилищата са пригодени специално за хора с увреждания. За тях е създаден и асансьор.

Апартаментите са обзаведени с всичко необходимо – цялостно кухненско оборудване, включително хладилници и абсорбатори, маси, столове, легла, дивани, гардероби, бюра… Сервизните помещения също са напълно издържани. Всичко е ново, красиво и удобно. Остава надеждата, че хората, които ще ползват жилищата, ще полагат грижи за тях и ще ги пазят.

Досега до специално създадената Комисия по настаняването са подадени 81 молби. Критериите, по които ще бъде извършено класирането, са записани в Наредба №22. Между всеки наемател и общината ще бъде сключен договор, в който ще бъдат определени задълженията на двете страни. Така например общината ще поддържа общите части в сградата, но всеки наемател ще си плаща изразходваните от него вода и ток. Наемът на жилищата ще бъде определен от Общинския съвет.

Ако наемателите са безработни, те трябва да бъдат регистрирани в Бюрото по труда и когато им се предложи работа, не трябва да я отказват. Децата са задължени да посещават детска градина или училище. При неспазване на условията по договора, той ще бъде прекратяван.

Изискването на програмата, по която се финансира проектът, е хората, настанени в жилищата, да останат в тях максимум 3 години. През този период те трябва да подобрят своето социално положение и да отстъпят жилищата на други, които също да получат своя шанс за по-добър живот.

В словото си при откриването кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, благодари на строителите и на специалистите от Общинска администрация, пряко ангажирани с работата по проекта. Той пожела в общината да се изградят и други социални жилища, защото нуждаещите са много.

Обръщение към присъстващите направи и управителят на строителната фирма Георги Шапков. Той каза, че е удовлетворен от извършеното, защото няма по-ценно от това да се създават жилища за хората.

Пожелание за благополучие на всички – и на тези, които са участвали в създаването на обекта, и на неговите обитатели, отправи и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който отслужи водосвет за здраве.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK