В Гоце Делчев бе даден официален старт на проект за обновяване на Културния дом

Снимка: Infomreja.bg

Проектът е по ОП "Региони в растеж"

Една мечта на гоцеделчевци е на път да се сбъдне. Внушителната сграда на Дома на културата, с която те се гордеят повече от 30 години, ще бъде основно ремонтирана.

Днес в сградата на Общинския съвет се състоя първоначална пресконференция по проект „ Обновяване и модернизация на Дом на културата „Пейо Яворов“ – град Гоце Делчев“, финансиран п о ОП „Региони в растеж“ и съфинансиран от община Гоце Делчев чрез договор  между общината и ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“, Обединена българска банка АД.

Общата стойност на проекта е 6 998 932.30 лева, от които европейско съфинансиране – 4 091 271лева. Продължителността на изпълнение е 29 месеца. Краен срок – 23.12.2023 година.

Изпълнението на проекта ще направи условията за провеждане на събития в областта на културата съвременни и удобни. Залите за представления, както и всички помещения в сградата, ще бъдат основно ремонтирани. Тук самодейни състави и клубове по танци и спорт не само от града, но и от селата ще провеждат своите репетиции. Хора в неравностойно положение също ще имат  възможност да ползват реновираните помещения. Условията ще са подходящи и за провеждане на концерти, изложби, чествания на училища… Общините Гърмен, Хаджидимово и Сатовча също ще могат да организират в обновената сграда свои културни мероприятия, тъй като за тях град Гоце Делчев се явява естествен административен, културен и икономически център.

Строителните дейности включват цялостно външно и вътрешно обновяване на сградата и прилежащото дворно пространство, енергоспестяващи мерки – топлоизолация на стени, покрив, подмяна на дограма, на отоплителна инсталация с преминаване към изгаряне на природен газ, подмяна на ВиК инсталация, вентилационна и охладителна инсталация, електроинсталация, интернет… Ще бъде извършен ремонт на санитарните помещения, на залите и репетиционните, на офис помещенията, фоайетата и стълбите. Ще се монтират нови озвучителни системи, сценично ефектно осветление, сценични съоръжения…

Строително - монтажните работи ще се изпълняват от Престиж Бизнес 93 ООД – Благоевград, а строителният надзор – от ЕС ДЖИ АР КОНСУЛТ ЕООД, Пазарджик.

Припомняме, че през април 2019 с решение на Общинския съвет в Гоце Делчев Домът на културата придоби статут на Общински културен институт „Пейо Яворов“. Той може да осъществява стопански дейности в сградата, осигуряващи приходи, чрез които ще се погасяват задълженията по кредита, който общината взе, за да съфинансира обекта.

Днешната пресконференция беше открита от Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев. В изложението си той подчерта, че сградата на Дома на културата е емблематична за града и трябва да бъде модернизирана. „Хората го заслужават!“, каза градоначалникът.

Първата копка на обновителните дейности направиха кметът Владимир Москов и председателят на Общинския съвет Димитър Балтаджиев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

ai07:50 - 08.12.2022
Абе нещо не мога да разбера за каква първа копка става въпрос? Нали още през лятото започна ремонта на културния дом? Или тогава са забравили за първата копка?
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK