Увеличават приема на студенти и докторанти в приоритетни професионални направления

Снимка: Infomreja.bg, архив

Увеличеният прием се отнася за държавни университети и научни организации

Министерският съвет увеличи броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации на Република България през учебната 2020-2021 година.

След постъпили в Министерството на образованието и науката предложения на висши училища за регламентиране на допълнителни места по професионални направления, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението и предвид необходимостта от кадри в определени отрасли се взе решение за тази година да бъде увеличен максималният брой на приеманите студенти по следните професионални направления:

Местата в направление „Енергетика" се увеличават от 500 на 550, а тези в направление „Материали и материалознание" стават 180 вместо 150. Утвърдените места в професионално направление „Химични технологии" се увеличават от 350 на 420, а тези в направление „Здравни грижи" от 1948 стават 2008.

Допълнителният брой по тези професионални направления е разпределен между всички висши училища, които провеждат обучение по тях, с изключение на тези по „Здравни грижи", който ще се отпуснат към Русенски университет "Ангел Кънчев" и Тракийския университет в Стара Загора.

Утвърдените 905 места за субсидирано от държавата обучение по специалността от регулираните професии „Право" стават 845 вместо досегашните 850 места в редовна форма и съответно 60 места в задочна форма на обучение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK