Тютюнджии учредяват надпартийна асоциация в Хаджидимово

Иван Сабахлъков, снимка: infomreja.bg, архив

Тютюнопроизводители от цяла България учредяват в Хаджидимово Асоциация на производителите от сортовата група "Басмъ".

Новата организация ще бъде надпартийна и ще бъде сформирана в края на тази седмица или най-късно в началото на следващата, съобщи за ИНФОМРЕЖА земеделецът от Хаджидимово Иван Сабахлъков, който е един от инициаторите за създаването на асоциацията, познат като вечния бунтар и организатор на повечето тюнюджийски бунтове срещу ниските цени на жълтото злато в Неврокопско.

"Целта на асоциацията е да защитава правата и интересите на всички тютюнопроизводители в страната, ако се наложи дори и по съдебен път", подчерта Сабахлъков.

Участниците в структурата ще плащат членски внос и са твърдо решени да не допуснат вмешателство от която и да е политическа сила.

"В ръководството на новата асоциация ще влязат само производители и специалисти от тютюневия бранш, които ще оказват професионална помощ на отрудените земеделци, които политиците търсят само по избори", каза още Иван Сабахлъков.

Според тютюнджии от Гоцеделчевско, които подкрепят създаването на независимата асоциация, политиците сипят само обещания за високи цени и премиране на тютюна, без да се интересуват от изкупната кампания, която вече трябва да стартира.

"Тютюнът вече е прибран и от 1 октомври трябва да стартира изкупуването му. Явно никой не си е взел поуки от миналогодишната кампания, която бе провалена, защото и сега повечето производители все още нямат сключени договори", недоволстват производители от региона.

“Политическите пристрастия и вълнения както винаги надделяват. Предстои да се повтори миналогодишният апокалипсис в сектора, дори очаквам да бъде още по-зле", коменира Сабахлъков. 

Той и останалите учредители на Асоциацията на производителите от сортовата група "Басмъ" си обясняват провалените преговори и ниските изкупни цени на тютюна и земеделската продукция като цяло с политическата обвързаност и зависимост на членовете на всички останали организации на тютюнопроизводителите, чиито управителни съвети са окупирани от партийно зависими хора.

"Не може за гръцките производители да има закони и те да могат да си купуват на ниски цени земеделска техника и горива и пласирането на продукцията им да бъде гарантирано, и то на двойно-тройно по-високи стойности от нашите, а ние да сме оставени на произвола на съдбата. На тази практика трябва да се сложи край. Ще настояваме за прозрачност и лоялност на всички нива. Партиите да търят други места, за да пълнят партийните си каси. Не може хората с труда си да дотират политиците и да тънат в бедност и мизерия", е мнението, около което са се обединили учредителите на новата структура в подкрепа на тютюнопроизводителите.

Въпреки че изкупната кампания се очаква да стартира до дни, засега едва 40 % от тютюна е договориран за продажба.

"Местните земеделци се притесняват от поредно картелно споразумение между фирмите, което ще предложи на производителите цени не по-високи от 4-5 лв. за килограм", заяви още Иван Сабахлъков.

 

КОМЕНТАРИ

тютюнджия21:29 - 24.09.2014
може ли някакви данни или връзка с Иван Сабахлъков?
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK