Създадоха Алея на паметта за 55-годишнината от обявяването на Бобов дол за град

Снимки: Личен архив

Инициативата е на общинския съветник Валери Радлев

55 чинара бяха засадени в градския парк в Бобов дол по повод 55 години от обявяване на Бобов дол за град. Инициативата е на НЧ „Паисий Хилендарски“ - Бобов дол, а предложението е на председателя на читалището и общински съветник Валери Радлев.

„Вие присъствате на създаването на така наречената алея на Паметта. Алеята ще представлява една колона от чинари и паметни плочи, те се посвещават на хилядите миньори, строители, военни и всички участници в създаването на мината и изграждането на жилищните блокове в град Бобов дол. Цялата алея ще описва историята на град Бобов дол.

Например за първи път името на Бобов дол се споменава в данъчния регистър на джелепкешаните овцевъди от Дупнишката ааза. На север от старият рудник селищата Гребикъл и Ковачевци в м. Гроздановица са опожарени от Турците, и част от населението идва на мястото на днешната ул.“Васил Левски“ в кв. „Христо Ботев“ там се създава т.н. село Бобов дол.

Тук ще бъдат положени мемориални плочи на първите чужденци, участващи в откриването на мината, на стопанските ръководители, на първите герой на труда, на първите кметове на Бобов дол. Благодаря на всички участници в тази  инициатива“, обяви председателят на читалището и общински съветник, Валери Радлев.

В инициативата  се включиха около 30 души – представители на читалището, малка част от общинска администрация и ОбС, народният представител Бойко Клечков и председателят на БСП-Кюстендил и общински съветник адв. Йордан Тодоров.

„Уважихме поканата на Валери Радлев за създаването алея на паметта във връзка 55-ата годишнина от създаването на град Бобов дол. Тази чудесна инициатива на общинския съветник Валери Радлев да посадим 55 фиданки е чудесна, да се знае и помни, че преди 55 години се е създал града с решение на Държавния съвет. Сега посаждаме тези дървета, за да увековечим годините от създаването на града“, обяви Бойко Клечков.

„ Благодаря на Валери Радлев, че ни покани да участваме в тази инициатива по случай 55 - годишнината от създаването на град Бобов дол. Считам, че това е една чудесна инициатива за града. Взаимоотношенията на Кюстендил и Бобов дол винаги са били близки. Кюстендилци активно участват в създаването и развитието на Бобов дол. Честит празник на всички бобовдолци, бъдете живи и здрави“, каза и председателят на БСП-Кюстендил и общински съветник адв. Йордан Тодоров.

Празникът на град Бобов дол е на 27 октомври (четвъртък). В 16:00 часа ще се проведе тържествена сесия на ОбС, а в 17:00 часа на площада пред сградата на Общината ще бъде отслужен тържествен водосвет за здраве. В 17.30 часа започва празничната музикална програма за всички жители и гости на Бобов дол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK