Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград събра на среща всички собственици и управители на заведения и обекти за обществено хранене в община Банско. Поводът бе да се разяснят изискванията към хигиената и безопасността на предлаганата храна в механите, ресторантите и заведенията в туристическия център.
Сред въпросите, които бяха коментирани, бе извършваната пререгистрация на обектите, подлежащи на контрол по Закона за храните. Обсъдени бяха изискванията към оборудването и сградовия фонд в кухните, задължителната етикетировка на хранителните продукти, тяхното съхранение и хигиената на местата за приготвяне на храна.
”Трябва да има диалог между нас, за да няма напрежение и неразбиране, но няма да правим компромиси с безопасността и здравето на хората”, заяви директорът на ОДБХ-Благоевград д-р Михаил Бащавелов.
По отношение дейността на временните търговски обекти, които функционират по време на активния туристически сезон в Банско, бе обявено, че към тях контролът ще бъде особено строг и те ще работят съгласно изискванията на закона, с цел недопускане на хранителни инциденти.