Шишков: АПИ няма нужда от разформироване, а да бъде подкрепена

Снимка: Infomreja.bg

Според него изграждането на концесия на част от пътищата ще подобри контрола на строителството

Необходимо е да бъде обмислен нов икономически механизъм, по който се изграждат пътищата у нас. Една от възможностите е част от магистралите да бъдат строени на концесия. Това заяви в студиото на предаването „Денят започва“ на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той посочи като възможни проекти, които могат да бъдат изградени на концесия, тунела под Петрохан и магистрала „Рила“ – връзката между Ихтиман - Самоков - Дупница и продължението към границата със Северна Македония, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство. Това са важни пътища, които ще съкратят движението по основните оси и ще разтоварят трафика по сегашните магистрали, аргументира се министър Шишков.

Според него изграждането на концесия на част от пътищата ще подобри контрола на строителството и няма да е необходимо да бъдат харчени огромни средства от бюджета за изграждането им. „Така ще намерим пресечна точка между социалната тема и нуждата от строителството на нови магистрали“, допълни той.

Арх. Шишков коментира също, че Агенция „Пътна инфраструктура“ няма нужда да бъде разформирована, а да бъде подкрепена, като ѝ се даде ясна рамка какво и как да работи. „Там има много добри специалисти, чиято експертиза трябва да се ползва, но този потенциал трябва да успеем да го впрегнем в последователна и концентрирана работа за решаване на проблемите, което е задължение на ръководството на регионалното министерство“, каза министърът. И посочи като пример свлачището на автомагистрала „Струма“ след Благоевград – за проблема се е знаело още през 2020 година, но не са били взети мерки.

В момента има издадена заповед към разрешението за строеж и другата седмица ще започне неговото укрепване. „Т.е., когато има задълбочена работа между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ, могат да започнат да се случват нещата. Но някой трябва да ги подреди тези неща“, обобщи арх. Шишков.

Относно критиките към работата на пътната агенция той коментира, че отношението на някои хора към този процес е като на футболни фенове и антифенове, които коментират и критикуват, но строителството е много сложен процес и се случва по определени правила.

Арх. Шишков отново заяви, че в момента не се провеждат поръчки по инхаус процедури, но се разплащат действащи договори. „Ако ние прекратим действащи договори, означава държавата да загуби огромни средства. Единственият начин държавата да не загуби, за съжаление е да се строи по тези договори. Важно е държавата са бъде изправната страна, за да може строителят да построи това, което трябва“, обясни той.

Министър Шишков заяви, че не може да има отлагане по отношение на увеличението на тол таксите. Логично е тези, които ползват определена инфраструктура да я плащат, за да може да се подобрява нейното състояние, иначе няма как да имаме добри пътища и хората ще са недоволни, каза той. „Аз съм на страната на държавата и хората.

В момента се изчиства справедливият механизъм и  може да има недоволни, но средствата за поддръжка на пътищата трябва да дойдат или от тол таксите, или от бюджета, като бъдат правилно разпределени“, допълни арх. Шишков. И обясни, че увеличението ще засегне повече транзитния превоз – тези, които изминават по-малко километри по българските пътища ще плащат по-висока ставка на километър, тоест камионите, които зареждат магазините в страната, ще плащат малко по-ниска стойност.

Много средства ще са необходими и за подмяна на остарелите мантинели по пътищата. „Имаме нужда от огромно количество пари, които да бъдат дадени – разбира се правилно, справедливо, пестеливо, но в никакъв случай не пестеливо по отношение на качеството или количеството на ремонтите“, обобщи регионалният министър.  

Той съобщи, че резултатите от проверките за качеството на извършените ремонти ще бъдат оповестени след 10-15 дни, след изборите, тъй като в момента са станали повод за политически обстрелвания.

„Единствената ни цел беше да установим какво е състоянието на пътищата, за да знаем какви ремонти трябва да предвидим“, каза регионалният министър. Преписките от проверките са изпратени в МВР и ще бъдат изпратени и в Прокуратурата. Те са и органите, които ще се занимаят с темата, ако се окаже, че при въвеждането в експлоатация на тези пътища има изготвени документи с невярно съдържание. „Ще дадем много ясен алгоритъм на следващ редовен кабинет какво трябва да направи, за да могат да бъдат ремонтирани проверените магистрали“, ангажира се арх. Шишков.

Министърът поясни и детайли около стартиралата програма за енергийна ефективност. Над 1 млрд. лв. са средствата, за които етажните собствености ще имат възможност да кандидатстват, като за целта трябва да имат изготвени технически паспорти и енергийно обследване. Целта е да се постигне 30% спестяване на енергия, като начините за това ще бъдат посочени в изготвения проект.

Общините ще са водещи в организирането на процеса на кандидатстване, като средствата са разпределени според големината на населените места – за София средствата са 150 млн. лв., за Пловдив, Варна и Бургас – по 80 млн. лв. За вече направеното саниране ще се провери отговаря ли на нормите и ако това е така, ще бъде запазено, ако не отговаря на нормите – ще бъде подновено.

 

КОМЕНТАРИ