Седмица на будителите: Родът на Паисий - пътят от Банско до Атон

Снимка: Infomreja.bg

Разказва Никола Калинков от Музейния комплекс в Банско

В деня преди да отбележим 300-години от рождението на Паисий Хилендарски, се връщаме именно 3 века назад, за да разберем кои са корените на просветителя.

Той е роден в Банско, в семейството на търговец, от богатия и знатен род Баханови. А майчините му деди са така наречени родът на владиците или Кундевият род. Това са хора, които са се образовали и служили в Рилската обител.

Именно оттук – израснал сред един по-голям брат – Лаврентий, и по-малкия – Хаджи Вълчо, Паисий или както е известен със светското си име Петър, започва пътя си към монашеството и дарява България с история, начало, бъднина.

И тримата братя, с разлика помежду си от 10 години, поемат в ранен или по-късен етап от живота си към духовенството. Пръв към Атон отива Лаврентий – Лазар, след него Паисий, а най-накрая Хаджи Вълчо, който до тогава е знатен търговец, обиколил Европа.

За Паисий се знае, че умира през 1773 година в Асеновградско. Той знаел, че земният му път скоро ще свърши, заради влошеното си здравословно състояние, затова „побързал“ да напише Историята.

В своята творба, Паисий сам споделя, че имал стомашен проблем, почти не успявал да се храни заради силни болки. Но това земно изпитание свършва, ала славата на Паисий остава вечна.

Мястото, където е роден, е близък имот до дома на Неофит Рилски. И въпреки че двамата колоса на Възраждането ни не се познават поради дистанцията на времето, Неофит или Никола Бенин продължава Паисиевото дело. Така Банско се превръща в своеобразен център на духовността.

Паисий е човекът – начало. Той дава началото на Възраждането, началото на съзнанието у българите, че са един народ, че трябва да говорят един език, да познават своята славна история, неподирена преди това, че разделението е пагубно за нацията.

Още за живота на Хилендарския монах, за неговото родословие и път към просвещението – разказва Никола Калинков от Музейния комплекс в Банско.

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK