Протест с искане за равни права при отглеждането на децата на разделени родители се проведе в София

Снимка: БНР

Всяко дете има право да прекарва поне 35% от времето си с единия от двамата си разделени родители

Протест с искане за равни права при отглеждането на децата на разделени родители се проведе в столицата за поредна година. В Деня на бащата родители и деца се събраха на площад „Независимост“ в проява, организирана от Фондация "Споделено родителство". Организаторите настояват при раздяла на двамата родители законовата норма да е детето да може да прекарва еднакво време и с двамата, за да не се стигне до родителско отчуждение. 

Всяко дете има право да прекарва поне 35% от времето си с единия от двамата си разделени родители, а световният опит предлага различни варианти, обясни за БНР адвокат Карло Луканов.

"Шведите препоръчват смяната да става през 15 дни, защото това е времето, през което на детето му домъчнява за другия родител, веднъж, и, втори път, има математически най-малко прехвърляния. Допустимо е всякакви варианти и затова родителите трябва сами да си намерят кой е най-добър за тях. При мен, като медиатор, веднъж дойдоха хора, които преди да се разделят, гледаха детето два дена единият, два дена другият, работеха и двамата на смени, и при тях, естествено, било да продължи по същия начин и за детето нищо не би се променило".

Отчуждаването от единия родител води до психологически травми за детето, убедени са организаторите на протеста, на който дойдоха много родители с децата си и възрастни хора, които са израснали като деца на разделени родители.

От трибуната бе дадена възможност да се сподели положителният и негативния опит. Майка сподели, че има дъщеря, която страда от родителско отчуждение, защото е:

"Манипулирана от баща си до такава степен, че в момента аз нямам никаква връзка с нея. Не отговаря на вайбър не иска да ме вижда, насаждана ѝ е изкуствена омраза".

Други разказаха как децата им намират радост при общуването и с двамата си родители, независимо от раздялата им.

"Понякога това е по-доброто решение за децата. Моите деца се чувстват прекрасно от това, че могат да бъдат с двамата си родители еднакво време от живота си, да получават подкрепата на бащата и на майката по един много любящ начин".

"Дъщеря ми вече е на 13, но много добре познава баща си. Търси го, при нас родителското отчуждение не се случи".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK