Орбан обвини САЩ за упадъка на Европа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Той каза, че Байдън отстоява интересите си в Брюксел без ограничения, за сметка на европейските интереси

Политиките на администрацията на американския президент Джо Байдън се превърнаха в ключов фактор за упадъка на Европа на фона на украинския конфликт. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Magyar Nemzet.

Коментара си той направи на закрита среща с членове на управляващата дясна коалиция на "Фидес" и Християндемократическата народна партия.

По време на заседанието Орбан посочи основните противници на Алианса - "провоенни международни групи по интереси, които включват администрацията на Байдън, провоенни брюкселски бюрократи и провоенни политици".

По думи на Орбан "Европа е отслабнала през последната година, защото администрацията на Байдън отстоява интересите си в Брюксел без ограничения, за сметка на европейските интереси".

Унгарският премиер изтъкна, че отговорът на конфликта в Украйна и "цунамито от санкции" са се отразили на икономиката на Европа, докато САЩ, които разполагат с достатъчно евтина енергия, са успели да избегнат тези предизвикателства.

Той заяви, че Европа е загубила своята независимост, икономическа и военна мощ само за една година и подчерта, че Унгария трябва да защити собствените си интереси, за да устои на разразилата се буря.

За да постигне това, Будапеща трябва да "защити позицията си за мир срещу администрацията на Байдън и Брюксел", да защити унгарската икономика чрез борба с инфлацията и да укрепи своята армия, посочи Орбан.

Той поясни, че Будапеща не подкрепя никого в конфликта в Украйна, защото "в тази война не може да има победител".

Москва не може да спечели поради помощта, която Западът предоставя на Киев, но Русия е ядрена сила, а "една ядрена сила не може да бъде притисната в ъгъла", предупреди Орбан.

Унгария многократно е призовавала Русия и Украйна незабавно да се споразумеят за прекратяване на огъня, като същевременно се е противопоставяла на санкциите, наложени от Запада на Москва.

Миналата седмица Орбан заяви, че наказателните мерки не са успели да сложат край на военните действия, а вместо това са навредили на икономиката на Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK