САЩ ще предоставят на Украйна икономическа помощ в размер на още 10 милиарда долара

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. Снимка: AP

Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че през следващите месеци САЩ ще предоставят на Украйна нова икономическа помощ, която ще бъде в размер на 10 милиарда долара, предаде Ройтерс

Йелън направи това изявление в кулоарите на срещата на финансовите министри на страните от Групата на 20-те най-големи икономики в света (Г-20), която се провежда в южния индийски град Бенгалуру.

Американският финансов министър подчертава, че е от изключително значение Международният валутен фонд (МВФ) бързо да представи програма за финансова подкрепа на Украйна. Киев се надява да получи най-малко 15 милиарда долара за няколко години в рамките на програмата на МВФ. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал след среща в началото на седмицата с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя също участва в срещата на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру.

Според Йелън пределните цени, които Западът наложи за руския петрол, са помогнали петролните приходи на Москва да намалеят с 60 на сто. Тя уточни, че САЩ ще продължават дискусиите с Китай по икономическите въпроси в "подходящия за това момент". Финансовият министър на САЩ допълни, че "комуникацията между Вашингтон и Пекин е важна и за останалата част от света".  

Йелън уточни, че САЩ са готови "много бързо" да издигнат кандидатура за нов президент на Световната банка. 

По-рано този месец президентът на Световната банка Дейвид Малпас изненадващо обяви, че подава оставка много преди края на неговия мандат през април 2024 г. Бордът на Световната банка се очаква да избере негов наследник на  поста до началото на май, отбелязва Ройтерс. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK