Няма опасност България да загуби пари по Плана за възстановяване

Снимка: БГНЕС

Процесът по одобрение на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост отнема време

Няма опасност България да загуби пари по Плана за възстановяване. Процесът по одобрение на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост отнема време, очаква се парите за страната да бъдат налични. Това каза Цветан Кюланов, ръководител на представителството на ЕК в България, пред бТВ. Времето не може да бъде казано в срок, поясни той.

Когато Плана бъде финално одобрен от ЕК, трябва да има одобрение от Европейския съвет в рамките на месец, след това държавите започват да изпълняват мерките, в него са заложени сроковете, след това може да се искат плащания два пъти годишно, така че България би могла да поиска плащане през 2022 г. след като бъде одобрен Планът и се изпълнят набор от мерки, обясни Кюланов.

Относно конфликтните точки в Плана и дали за 43 страници има 270 забележки - той каза, че по правило ЕК не може да коментира официално непубликувани документи, както и не може да се коментира същината по време на преговорите, отговори на въпроса експертът.

Дискусията е конструктивна и има неща, които трябва да се решат, категоричен е той. По двете теми - "Енергетика" и "Правосъдие" тече дебат, потвърди Кюланов. За затваряне на въглищните централи той каза, че има препоръка да се направят решителни стъпки в посока декарбонизация, а основен източник е производството на енергетика от ТЕЦ, в тази връзка може да се направи, но няма поставени конкретни искания от ЕК, категоричен е той.

Съветът към новото правителство е да се разгледа плана, тъй като възможност за писане на нов няма. След като се финализират сроковете - може да се каже кога държавата може да получи парите, които ще дойдат май-април-август, но те реално няма да променят структурата на икономиката, завърши експертът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK