Косовският премиер поиска войски от Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО разполага с 4 000 войници в Косово, но Курти иска страната му " да бъде още по-добре защитена"

Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово, за да предотврати война на Западните Балкани, заяви косовският премиер Албин Курти в интервю за вестник "Дейли телеграф".

Има само "символично" присъствие на НАТО в страната и то няма да е достатъчно, за да се предотврати нахлуване от Сърбия, каза Албин Курти пред вестника от офиса си в Прищина. 

Думите на премиера идват, след като Александър Вучич, президентът на Сърбия, намекна по-рано тази седмица за опит да си върне Косово в удобен момент. Запитан дали Великобритания трябва да увеличи военното си присъствие в региона, Курти отговори, че Обединеното кралство е част от НАТО и действа в рамките на организацията, но е убеден, че трябва да има повече войски на НАТО в Косово.

НАТО разполага с 4000 войници на място в Косово, но Курти смята, че страната му "може да бъде още по-добре защитена" и че "НАТО може и трябва да бъде по-ангажиран в Косово както военно, така и политически" поради заплахата от Белград.

Премиерът на Косово заяви, че най-голямата му грижа е Вучич, когото нарече "малкия Путин", заради приятелството му с руския президент.

"Вярвам, че докато Сърбия не признае Косово, докато Сърбия поддържа 48 оперативни бази около нашата страна и докато Сърбия е близък съюзник на Кремъл, ние трябва да имаме по-голям отбранителен капацитет и повече войски на НАТО на наша територия", изтъкна Албин Курти за "Дейли телеграф". /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK