Борисов: Няма да вкараме точката днес! Габриел: Очаквам извинение!

Снимка: бТВ

Може да ни върне на масата едно голямо „извинявай“, каза лидерът на ГЕРБ

Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно. Очаквам извинение, защото не съм нарушила Конституцията.

Това каза Мария Габриел пред медиите тази сутрин и допълни:

Всички министри, които и сега са такива, са поели ангажимент за период от 18 месеца спрямо Декларацията от национално отговорно поведение. Тяхно право е да подадат отвод, но това може да бъде изтълкувано по различен начин.

Вярвам, че България има нужда от стабилност и правителство на споделена отговорност. Работи се в екип, на който имаш доверие, мисля, че трябва да продължим отговорността към България, каза Габриел.

Габриел благодари на Бойко Борисов за подкрепата.

„Учудвам се за 9 месеца, че не се научиха да използват епитети. Когато ползваш такива епитети, показваш едно истинско лице. Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези министри ще работят за 18 месеца, за да им се иска съгласието. А и те не спряха с командировъчните, да пътуват. Изхождайки от характерите на лидерите, ние преценихме, че ако искаме да продължим и следващите 9 месеца, трябва преговорният екип трябва да е такъв, че да има правителство“, подчерта Борисов.

Още преди месеци с Петков сме говорили за рокадите в кабинета. Ако върнем времето малко назад, преди 5 дни, излязохме и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер. След това колегите казаха „не“. С Петков не сме се договорили за срок за промени в службите и за разкриване на следствената тайна. Твърдя, че службите в момента са добре интегрирани с международните ни партньори. Ако това е препъникамъкът, аз последен ще се съглася, каза Борисов.

Според него срокът спрямо меморандума може да се изпълни, ако се съгласят двете страни.

„Единственият спор беше относно Тагарев. Ние направихме компромис с министъра на спорта. Това последно сме дискутирали. Аз не мога да си позволя епитет. При положение, че ние знаем за тези 18 месеца, знаем от тях самите, че много искат да са министри, а снощи разбираме, че не искат. Много трудно е вече партията да се върне назад. Този преговорен екип бе направен, за да се случат нещата. Затова ние направихме вчера същото, което те преди седмица, след като Денков отиде да подаде оставка. Вчера ние отстъпихме от понеделник. Ние вкарваме днес точката, може да бъде вкарана в петък!

За министър Тагарев – когато ние казахме, че ръкавици за Украйна се пращат на пролет, това чупи правителството. Затова се съгласиха за ротация за 9 месеца. От Мария зависи дали ще приеме извинение. Защото за г-н Василев трябва да накарам 68 души да гласуват „за“. Упрекът към него ми е само един – как се мачка дефицитът. Ние сме изправени пред хипотезата да вдигаме данъците“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Какво още каза Борисов пред журналистите:

Ще гласувате ли това правителство без подкрепата на ПП-ДБ?

Не съм адвокат на ДПС, нито искаме да коментирам дружбата на ПП-ДБ с ДПС, а тя е по-голяма от нашата. Ние с ДПС воюваме в смесените райони. Аз призовавам колегите от ПП-ДБ да се извинят на ГЕРБ, на Габриел преди всичко. Аз подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов! Аз се учудих, че те познават това, което направихме, защото в точката, вкарана от президента, се казва само за смяната на премиера.

Има ли път назад?

Разбира се, но той минава през това дали Габриел ще приеме извинението. Аз ще имам тежък разговор дали ГЕРБ ще го приеме. Защо им беше сноши това да го говорят. Защо тръгнаха по чужбина да обясняват, че не са знаели за министрите?! В техния меморандум пише, че министрите могат да се сменят само с решение от двете страни, в нашия не.

Склонни сме да продължим преговорите още от първия момент!

Готови ли сте на лидерска среща?

Аз няма да се срещам по 5 души наведнъж. Не искам такава среща, защото те се държат невъзпитано. Ако вие присъствате на среща, на която Петков чупи шишета и стъкла по масата, ще присъствате ли?

Ние искаме да има правителство, въпросът е как след вчера двете партии могат да вземат такъв завой.

Те се кълняха, че ще слушат Габриел, а вчера те показаха на Габриел колко може да им и се довери. Но ние винаги сме били отворени.

Ако не се случи това (първият мандат) следващите два дни, няма кой да направи ГЕРБ, няма във втори мандат да има правителство.

Какво следва оттук нататък?

Може да ни върне на масата едно голямо „извинявай“. Ако не го получим, нямат 69 гласа.

Аз веднага ще им подпиша споразумението. Нямам проблем ДПС да нямат права. Такава точка няма. Те искаха да вкарат отзад БСП. Аз казах, че Възраждане и БСП нямат място.

Преди Габриел да представи проекто кабинета, беше ли съгласуван с Вас?

Партията ми искаше да идем на избори, аз исках да изчакаме още няколко дни, за да идем.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK