Кирил Петков пред "Шпигел": Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България

Снимка: Infomreja.bg, архив

Кирил Петков даде първото си голямо интервю за чуждестранна медия

Кирил Петков даде първото си голямо интервю за чуждестранна медия. "Ще прилагаме закона без пощада", казва той пред германския "Шпигел". И обещава: "Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България", пише Дойче веле.

Първото си голямо интервю за чуждестранна медия след изборната победа бъдещият министър-председател Кирил Петков даде на германското списание „Шпигел“. В него той изтъква, че коалиционните преговори са били проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната. „Шпигел“ озаглавява интервюто с цитата „Ще прилагаме закона без пощада“.

"Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна"

Пред германското издание Петков обяснява успеха на „Продължаваме промяната“ с това, че избирателите са възприели ангажимента на Кирил Петков и Асен Василев срещу корупцията като обещание: „Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков. По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, казва още Петков.

В интервюто за „Шпигел“ той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти. „За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев - бел.ред.) работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

По-нататък той разяснява, че „Продължаваме промяната“ от самото начало залага на честност и прозрачност, отхвърляйки всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори или предложения за подсигуряване на избирателски гласове. В тази връзка бъдещият премиер казва: „Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: „Кириле, сега трябва да направиш това или това“.

На въпрос на „Шпигел“ дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност. „Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков.

"Шпигел" задава на Кирил Петков и един въпрос, който си заслужава да бъде цитиран дословно: „Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за отчаяното състояние на България, е член на Европейската народна партия - тоест, побратимена е с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?".

"България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа"

„И ние това се питаме“, отговаря Петков и добавя: „Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, казва Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее английски.

Германското списание „Шпигел“ пита бъдещия премиер и това: дали ще се промени нещо по отношение на ветото на България срещу започване на присъединителни преговори със Северна Македония. В отговор Петков заявява, че въпросите трябва да се решат от работни групи, така че думата да не се дава на националистите от двете страни на границата. Според него е редно в бъдеще акцентът да се поставя върху активизирането на икономическите отношения между двете съседни държави, а не толкова върху различните тълкувания на общата история. „Ако сега дадем зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония, без да водим дискусия, това само ще подсили националистите в двата лагера. Ние залагаме на преговори, а не на пропаганда“, казва в края на интервюто Кирил Петков.

Източник: Дойче веле

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK