КЕВР: Минимално увеличение на парното от 1 юли, токът поскъпва с 3,6%

Снимка: КЕВР

В заседанието взеха участие представители на топлофикационни дружества от цялата страна

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди увеличението на цените на тока и парното от 1 юли, съобщават от пресцентъра на регулатора.

В заседанието взеха участие представители на топлофикационни дружества от цялата страна. В доклада на Комисията за всяко дружество е изчислена годишна индивидуална цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2023 г.

За "Топлофикация София" ЕАД предлаганата годишна прогнозна цена на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на 137,93 лв./MWh, за "ЕВН Топлофикация" ЕАД - 137,85 лв./MWh, за "Топлофикация Плевен" ЕАД - 96,95 лв./MWh,за "Топлофикация Бургас" ЕАД - 95,20 лв./MWh, "Веолия Енерджи Варна" ЕАД - 136,99 лв./MWh, "Топлофикация - Враца" ЕАД - 113,21 лв./MWh, "Топлофикация ВТ" АД - 131,82 лв./MWh, "Топлофикация-Разград" ЕАД - 145,54 лв./MWh.

Досегашните цени на топлофикационните дружества практически остават без промяна - предложението на регулатора е през следващия едногодишен период те да бъдат минимално повишени с между 0,05% и 0,36%.

С 0,05 процента поскъпват парното и топлата вода за клиентите на "Топлофикация София". Повишението на цените на "ЕВН България Топлофикация" ще е с 0,14 процента. За "Топлофикация Плевен" увеличението е 0,07 на сто, за "Топлофикация Бургас" - 0,28 процента, за "Веолия Енерджи Варна" - 0,35 на сто, за "Топлофикация Враца" - 0,05 процента, за "Топлофикация ВТ" - 0,11 на сто. Цената на парното и топлата вода за клиентите на "Топлофикация Перник" ще бъде по-ниска с 0,66 процента.

От КЕВР посочват, че е извършена обоснована прогноза на основните ценообразуващи елементи в разходите на дружествата, формиращи цената на топлинната енергия - разходите за природен газ и за закупуване на въглеродни емисии.

В предложените цени на топлинната енергия за новия регулаторен период са отразени направените корекции на необходимите приходи на дружествата. Представителите на топлофикационните дружества подкрепиха като цяло доклада на Комисията. В същото време част от тях изразиха бележки по направените от регулатора корекции в посока на намаляване на технологичните разходи, на разходите за ремонтни дейности и възнаграждения и др.

На днешното си заседание КЕВР обсъди и цената на електроенергията. Регулатора предвижда средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 3,63 %. За "Електрохолд" ръста в цената е с 3,44 %, за ЕВН - с 3,41 %, а за клиентите на "Енерго Про" - с 4,24 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

Въпреки предложеното минимално увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават едни от най-ниските в сравнение със страните в цяла Европа, посочват от КЕВР.

В откритото заседание участваха представители на НЕК, ЕСО АД, както и представители на електроразпределителните и електроснабдителните дружества и "Фонд сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

Според НЕК предложеното ценово решение на Комисията е балансирано, но е необходимо да се увеличат количествата електроенергия за крайните снабдители, както и да се отрази натрупания ценови дефицит на обществения доставчик за минали периоди. От ЕВН се обявиха за въвеждане на цена за достъп и за битовите потребители, което ще осигури средства за подддръжка на мрежите.

Според "Електрохолд" определената прогнозна пазарна цена трябва да се повиши, а получените компенсации да се отчетат с корекция на необходимите разходи на дружествата. Представителят на ФСЕС изтъкна, че регулаторът следва да подходи консервативно по отношение на планираните приходи, тъй като в него е възможно да възникнат дефицити, предвид големите разлики в цената на електроенергията и на емисиите въглеродни квоти. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK