Eдин милион граждани на ЕС искат забрана за отглеждането на селскостопански животни в клетки

Снимка: Четири лапи

Над един милион граждани на Европейския съюз, сред които и над 15 000 българи, са подписали петиция до Европейската комисия, с която настояват отглеждането на селскостопански животни в клетки да бъде забранено и заменено със съвременни и по-хуманни методи на отглеждане.

Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, която стартира през есента на миналата година с подкрепата на над 170 неправителствени организации и обхваща всички страни от ЕС.

За да бъде разгледано искането на забрана на клетъчното отглеждане на селскостопански животни, петицията трябва да събере минимум един милион валидни подписа. 

У нас инициативата се подкрепя от три организации за защита на животните, най-голямата от които е „Четири лапи“.

Всяка година в страните от ЕС над 300 милиона кокошки носачки, зайци, ярки, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици, гъски, свине майки и телета се раждат и прекарват краткия си живот в тесни клетки без достъп до слънчева светлина и без възможност за движение.

Съществуващите изисквания за хуманно отношение не гарантират достатъчно качествен живот, а и не са рядкост случаите, когато те изобщо не се спазват.

За първи път в рамките на Европейския съюз гражданска инициатива за хуманно отношение към животните събира толкова масова подкрепа и организаторите се надяват след разглеждането ѝ от Европейската комисия, тя да доведе до промени, които ще гарантират не само по-добър живот за милиони селскостопански животни, но и по-добро качество на продуктите от животински произход.

Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ ще бъде активна до м. септември 2019 г., и очакванията са тя да събере подкрепа от над един милион и половина граждани на съюза.

Всеки желаещ може да подпише петицията онлайн на адрес: https://help.four-paws.org/bg-BG/end-cage-age

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK