ДПС пред Радев: ние трябва да се обърнем отново към избирателите

Снимка: Президентство

Радев към ДПС: Вие стоите близо до вашите избиратели

Няма да изброявам всички кризи, към които днес е добавена още - една политическата криза. Вие стоите близо до вашите избиратели, знаете техните тревоги от растящите цени.

Кризите не могат да бъдат решавани нито по отделно, нито само от една политическа сила.

Това каза Румен Радев на вторите за деня консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство в рамките на 47 НС.

В обръщението си към лидера на ДПС и колегите му, Радев каза:

Знаете също колко е важна отговорността на политическите лидери на политическите партии за решенията, които се вземат за необходимите усилия на институциите, така че да се работи в интерес на всички български граждани, както в национален, така и в международен контекст. България е член на важни съюзи, затова очаква още по-голяма подкрепа в рамките на тези съюз и очаква институциите да работят, така че да използваме всяка възможност от нашето членство, както и да отстояваме своите национални интереси, така и да не допускаме България да остане в периферията на Европа, да приличаме много повече инвестиции.

Важно е също така позицията на всяка една партия и политическият опит, който натрупа ДПС през годините на прехода, означава и много висока отговорност към избирателите. Отговорното отношение на ДПС към етническия мир по времето на прехода е факт.

Факт е и че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог.

Но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона и аз се надявам, че вашата партия осъзнава високият залог на това предизвикателство и очакванията на всички избиратели, които са принципни и имат отношение към живота в нашата Родина. Ето в такава обстановка започвам консултации за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание, което означава и време, и усилия от партиите и от народните представители. В същото време очаквам отговорна работа на Народното събрание по много въпроси, които касаят осигуряване на функционирането на държавата най-малко до края на годината, актуализацията на бюджета и пакетът закони за начало на работа по Плана за възстановяване и устойчивост.

Мустафа Карадайъ заяви пред Радев:

Вие сте прав като изредихте, че наред с множеството кризи, които ги има в страната, днес се намираме и в политическа криза, което е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата, защото тази последната коалиция от едната крайност до другата крайност не се основа на база ценности, на база политика, а се основа на база отрицание и цялата и дейност беше основана на лъжата.

Ние в Народното събрание се опитвахме да изобличаваме по различни начини лъжите, които се опитваха да ни внушават.

Изходът от политическата криза, в която се намираме е и предпоставка за излизане и намиране на решения и на другите кризи - и тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което при всички случаи отказваше да има диалог между управляващи и опозиция в търсене на решение на кризите и проблемите на българските граждани, но в последствие се разбра, че има отказ от диалог и вътре в управляващото мнозинство, което беше досега.

По този начин не можем да намерим решение на кризите и по този начин трудно бихме управлявали в България. Нещо повече - самонарекоха се „промяна“ и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите на страната е нормална практика, ако се извършва от правилните хора, а тези, които по реда на Конституцията и законите на страната се опитваха да защитават демокрацията и върховенството на правото в България, те ги наричаха „задкулисие“, „мафия“, „предатели“, „превратаджии“.  По този начин изход от кризите трудно можем да намерим, включително и от политическата криза.

Ние мисля, че водим една последователна политика.

Според нас трудно може да се намери онзи необходим диалог в това НС, който да произведе онова нужно ценностно, хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Тоест според нас, ние трябва да се обърнем отново към избирателите. Избирателите да натоварят с определена отговорност и тежест в политическите партии в следващия парламент.

И в него не да влезем с омраза и отрицание, а напротив точно обратно - в следващия парламент да влезем с нашите ценности, с нашите цели и с нашите предложения за приоритети на държавата.

И по този начин да търсим в следващото Народно събрание с формиране на ценностно, хомогенно, категорично евроатлантическо управление, а наши предложения за национални приоритети към настоящия момент са енергийна и продоволствена сигурност и независимост нашата география, нашите климатични условия.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK