Домът за стари хора в Гоце Делчев чества 10-годишен юбилей

Снимка: Infomreja.bg

Той е авторитетно социално заведение

Домът за стари хора в Гоце Делчев навърши 10 години. През това време той се утвърди като авторитетно социално заведение, в което към възрастните хора се отнасят с уважение.

Историята на Дома започва на 8 август 2011 година, когато четирима ентусиасти – управителят Димитрия Чилева, социалният работник Таня Мегданова, хигиенистът Стойка Тропанкова  и работникът по поддръжка Красимир Гецов, се събират в двора на недовършената сграда и от хора, непознати дотогава, се превръщат в сплотен екип.

Работата е много, но повече от нея  е техният ентусиазъм и желанието им да създадат едно уютно място за живот на потребителите. Заедно вършат всичко - мият, обзавеждат, подреждат…, и на 30 ноември настаняват първите 5 потребители. И досега си спомнят за вечерята, която сами им приготвят – кренвирши с картофена салата. Стойка Тропанкова дава първата нощна смяна и така се поставя началото на 24-часовите грижи за настанените тук възрастни хора

Постепенно броят на потребителите расте. Увеличава се и персоналът. Всички се сплотяват много бързо и работата спори.

Първи октомври 2012 година. По повод Международния ден на възрастните хора, в Дома се провежда Ден на отворените врати. Украсяват двора, осигуряват кетъринг, поканват музиканти и се радват на голям интерес от гражданите и жителите на района.

Две седмици по-късно Домът е официално открит от кмета на общината Владимир Москов и от тогавашния министър на труда и социалната политика.

„И така вече 10 години се учим и вървим напред. С общи усилия подобряваме и обновяваме материалната база, за да превърнем институцията в дом за нашите потребители“, казва днес управителят Димитрия Чилева.

Всеки, който посети Дома, остава приятно впечатлен от приветливия вид и чистотата тук. Стаите за живеене са 9, разположени на два етажа. Обзаведени са с мебели, съобразени с нуждите на потребителите. Благодарение на дарители, във всяка стая има нов телевизор с кабелна телевизия.

В тази обстановка специалистите и помощният персонал подпомагат възрастните хора и правят дните им по - слънчеви и леки.       

Социалният работник и трудотерапевтът организират ежедневието на потребителите, така че то да бъде пълноценно, подредено и смислено. Организират празници и тържества с любов и креативност. Подпомагат нуждаещите се при посещение на други институции и при провеждане на културни мероприятия.

Здравното обслужване е поверено в ръцете на квалифицирани и сърцати медицински сестри. С грижите си те осигуряват на потребителите по – дълъг и качествен живот въпреки заболяванията.

Ежедневното хигиенно обслужване и добрият външен вид на потребителите е грижа на трудолюбивите хигиенистки.

„В годините през институцията и сърцата на служителите преминаха много хора, всички с различни съдби и причини да ползват услугата. Служителите приемаха всеки от тях като свой близък, полагайки денонощни и неуморни грижи.

В момента в Дома са настанени 23-ма потребители при капацитет  24 лица.

Всеки, който желае да ползва услугите на Дом за стари хора, трябва да е пенсионер по възраст, да има запазена двигателна подвижност, дори и да използва помощно средство като бастун или проходилка, да няма паметови смущения или психични нарушения. Целта на услугата е да помогне на потребителя да бъде социално активен и да води пълноценен и качествен живот.

В Дома винаги се честват празници като Осми март, настъпването на пролетта, Великден, Коледа, Нова година… Отбелязват се и националните празници. Тук идват много гости – артисти, ученици, възпитаници на детски градини. Факт е, че всеки гост на Дома се връща отново тук и става приятел.

„Неминуемо здравната криза се отрази и на нас. Затворени сме почти две години. Ограничено е посещението на външни лица , но за наша радост приятелите  не ни забравят“, продължава разказа си управителят.

За Новата година си пожелават да сбъднат една своя мечта – да построят параклис в двора на Дома - място, в което всеки вярващ може да каже молитва, да запали свещичка или просто да постои. За сбъдването на тази мечта имат подкрепата на община Гоце Делчев и на Неврокопската Света митрополия. Средствата, събрани на Рождественския благотворителен базар, организиран от Митрополията, са предназначени  за построяване на параклиса. Всеки, който желае да направи дарение или да помогне с труд, може да се свърже с управителя Димитрия Чилева.

С общи усилия и вяра параклисът ще бъде построен, мечтата ще се сбъдне!

 

Снимки: ДСХ, Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK