Читалищата с възможности за еврофинансиране

снимка: infomreja.bg

Възможностите за еврофинансиране на читалища и обсъждане на сферите на партньорство по подписаното Споразумение за сътрудничество между Областните информационни центрове и Програма „Глоб@лни библиотеки - България” бяха основните акценти в рамките на провелата се днес в Дупница среща на Областния информационен център (ОИЦ) – Кюстендил с представители на читалища.

Участие взеха читалищни секретари и библиотекари от общините Дупница и Сапарева баня, на които бяха подробно разяснени същността на политиката на сближаване на Европейския съюз, както и финансовите инструменти за осъществяването на тази политика – Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Представени бяха актуални възможности за кандидатстване на читалища за получаване на финансиране от европейски програми. Управителят на ОИЦ – Кюстендил Любомира Велинова акцентира върху широкия обхват на възможностите, които оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” предоставя. Участниците в срещата бяха информирани и за целите и приоритетите на две от предвидените за новия програмен период оперативни програми „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020 г. и „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 - 2020 г., които към момента са в процес на подготовка.

Интерес предизвика представянето на добри практики от реализирани проекти по оперативни програми.

На срещата присъства и София Пейчева, регионален координатор по Програма „Глоб@лни библиотеки - България”, която подчерта ролята на Споразумението за сътрудничество за разпространение на информация за предоставяните от еврофондовете възможности. „Нека работим заедно за разширяване достъпа до информация за европейските фондове и направим така, че и в най-малките населени места заинтересованите да бъдат информирани” –  към това прикани присъстващите библиотекари и читалищни секретари управителят на ОИЦ – Кюстендил Любомира Велинова.

На участниците в срещата бяха представени и актуалните обяви за кандидатстване с проектни предложения по оперативни програми. Любомира Велинова пое ангажимент ОИЦ - Кюстендил да предоставя на целевите библиотеки на територията на област Кюстендил и електронни информационни издания за политиката на сближаване на ЕС и произтичащите от тази политика възможности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK