От онова, което към момента съществува като данни и като информация, става дума за поръчково убийство. Това заяви криминалистът Ботьо Ботев в сутрешния блок на БНТ за показното убийство на бизнесмен в София.

Той заяви, че още е твърде рано да се правят някакви изводи в каква насока могат да се водят нещата, докато активно се работи по случая.

По думите му вероятно наистина се касае за свързани неща с престъпен бизнес и за реализирани престъпни пари. Рано е още в работата на два дни да се изграждат каквито и да било тези. Практиката показва, че първите дни има изключително огромна работа - да се намери информация, да се уточнят нещата и работата на местопроизшествието, изтъкна криминалистът.

Според него хипотезите се градят на базата на онова, което е придобито като информация. Първоначалната информация трябва да се обобщи, да се формулира и тогава да се вземат решения, поясни Ботьо Ботев.

Доста хора могат да свидетелстват по случая, но дали биха приели и биха се съгласили, все пак трябва се пазят. Така обикновено се процедира, но в първите дни всички насоки трябва да бъдат насочени на базата на налични данни, събрани в първоначалния момент за убития, посочи криминалистът.

"Все още е твърде рано да се правят каквито и да било изводи", отново подчерта Ботьо Ботев и допълни, че е сложна работата по едно такова престъпление, защото касае голям период от събиране на информация.

Работата на местопроизшествието е фундаментът, върху който се изгражда последващата дейност и затова Ботьо Ботев запита каква е работата на други хора на самото местопрестъпление. Този случай може да продължи месеци и година, но когато мине един такъв период, в който се осъществят първичните данни, след това трябва да се сформира сърцевината по разрешаването на случая, каза още Ботьо Ботев.