Бояна Карпатова: Не си представям живота без музика

Снимки: личен архив

За себе си и за песента "Молитва", която направи с продуцентска компания EMG MUSIC

Бояна Карпатова - красива млада жена, чаровна, естествена, усмихната и сърдечна, а гласът й – приятен, обработен и сякаш незнаещ предели.

Можем да я видим като певица на големи сцени, но и сред малките деца, на които помага да се развиват. Срещаме я и на светски прояви, но и в читалищата на нейния роден край…

 

Наричат Ви момичето оркестър. Как ще коментирате това твърдение?

Животът ме върти на хиляди обороти. Обикалям почти всички краища на България и пея всякакви стилове – народни песни, поп, джаз, рок, кънтри, всичко ми е на сърцето. И навсякъде научавам по нещо. Отдавам се на музиката, която обичам много отдавна. Не си представям живота без нея. Сигурно затова хората казват така.

Произхождате от гоцеделчевски род, известен с музикалните си дарования. Разкажете ни за семейната си среда и детските години.

Аз съм закърмена с народните песни. „Прихванала“ съм ги от баба и дядо. Родителите ми не са свързани с музиката професионално, но много я обичат и ценят. Спомням си, че в моето семейство винаги пеехме. Затова срещнах подкрепата на родителите ми, когато след 7. клас на Второ основно училище в града заминах за Димитровград и постъпих в СОУ „Васил Левски“ с профил „Естрадно пеене“. С голямо желание години по-късно завърших специалност „Изпълнителско изкуство - поп и джаз пеене“ в класа на Орлин Горанов, който преподаваше в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Имаше какво да възприема от него, а и изобщо от специалността, в която те учат как да бъдеш артист на сцената.

Работили сте и в чужбина. Какво Ви даде и какво Ви отне животът там?

Да, близо три години пребивавах в Норвегия и Мароко. Там натрупах много полезен опит и най-важното – научих се да бъда силна. В чужбина, като няма на кого да разчиташ, ставаш по-дисциплиниран и отговорен.

Имала съм много трудности, но и радости. Спомням си един случай от Казабланка. Група чужденци дойдоха близо до сцената и ме гледаха втренчено, мислейки, че пея на плейбек. Реших да махна микрофона, за да се убедят, че не е така. Тогава започнаха възторжено да ме поздравяват.

Но чужбина, както дава, така ивзема, разделя те от близките ти. А аз съм много привързана към тях, зареждам се от тяхната топлина. Когато те са щастливи, и аз съм щастлива. Освен това исках да дарявам красота не само на чуждите хора. Затова се върнах и останах тук, макар че имам много покани да работя другаде.

Една от изявите Ви на местна почва беше Школата за деца, която организирахте с оперната певица Марияна Карпатова. Докъде стигна този проект?

В нашия край има много талантливи в музикално отношение деца и решихме да им помогнем с Летен вокален лагер. Аз продължих да се занимавам с тях в частна школа, но дойде пандемията и прекъснахме сбирките. Трябва да изчакаме.

Как продължава музикалното Ви развитие на този етап?

Наскоро с моя съпруг Петър Москов си създадохме домашно звукозаписно студио. Не беше лесно, допитвахме се до много специалисти в страната и извън нея, но успяхме. На 99 процента е готово.

Аз продължавам да уча песни, развивам се вокално. Имам и доста участия. Последното беше в Коледно парти с Евгени Минчев.

Откликвам също на покани за благотворителни инициативи. На някои съм водеща и организатор. Нали затова сме хора, да си помагаме!

Тези дни беше премиерата на Вашата песен „Молитва“, която вече има хиляди фенове. На читателите ще бъде интересно да разберат за творческия процес на песента.

Това е първата ми песен с EMG MUSIC – продуцентска компания от световната музикална индустрия. Бяхме много голям екип. Музиката и текстът са на Shmuel Elbaz, Yossi Gispan и Явор Кирин, аранжимент - Avi Benedi. Режисьор на клипа е Петър Москов. Свирят известни музиканти от цял свят.

Направихме песента с много любов. Всеки от нас вложи не само енергия, но и сърце в нея. Затова се получи. Въздействащи са и музиката, и текстът.

За мен като артистична личност най-важното е музиката да те докосне. Разбира се, държа и на текста. Той трябва да дава нещо позитивно на хората. В „Молитва“ пея за вярата в Бог, в доброто, в себе си…

В клипа свързахме посланията на песента с известната църква „Свети Иван Рилски“, останала в язовир „Жребчево“, и с други емблематични за България места. Държахме да има картини и от родния ни край, затова с благословията на владиката Серафим включихме кадри от красивата митрополия в Гоце Делчев.

Радваме се, че нашият творчески продукт се харесва. Много хора ни се обаждат разчувствани, дори разплакани. Песента ги е докоснала.

Надяваме се и следващите два проекта, върху които работим, да имат същия успех.

При тази отдаденост на музиката имате ли време и за други занимания?

Привързана съм и към спорта, по-точно към фитнеса. Усещам ползата от това да спортуваш по някакъв начин, поради което го правя всеки ден. Друга моя страст е четенето на книги.

Казвате, че винаги търсите красивото в нещата. Това ли е посланието Ви и към читателите на ИНФОМРЕЖА?

Да, трябва да търсим красотата около себе си и да намираме повече поводи за усмивки. Да се радваме на близки и приятели!

Определям себе си като естет и оптимист. Надявам се да предам тези качества и на дъщеря ми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6