Андрей Ковачев: Кресненското дефиле - това беше една любов, която Боян Петров имаше

Снимка: Infomreja.bg

Кресненското дефиле - това беше една любов, която Боян Петров имаше към това място и която споделяха много хора и много биолози.

Така определи работата на алпиниста неговият колега и приятел от детинство – Андрей Ковачев.

Той, заедно със Стоян Бежков и други колеги и приятели на Петров откриха фотоизложбата „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“ в сградата на Община Кресна.

Това всъщност е единствената по рода си фотоизложба в България, показваща разнообразнието на флора и фауна в Кресненското дефиле и отразяваща изследователската дейност на Боян Петров.

Ковачев сподели, че Боян е свързан с Кресна не само професионално – тук природозащитникът е служил като войник, неговата дипломна работа пък е на тема „Прилепите в Кресненското дефиле“.

На фотоизложбата всеки може да види кадри от ученическите години на Боян в дефилето, за което разказа и неговият колега:

Бяхме 7. клас, когато за първи път дойдохме тук. Ние бяхме съученици с Боян още от 1. клас. Доведе ни нашият учител в кръжока към Софийския зоопарк. Докато бяхме ученици, практически всяка седмица от годината бяхме в дефилето. Аз с Боян имам една много проста договорка, че ако става дума за Кресненското дефиле – по всяко време на всяко място да се обръщам веднага, за да действаме с него. Тази любов и опазване на природата е заради хората, за да може да живеем на едно място, което усещаме любовта към този свят и за да бъдем човеци. Самият той беше много голям човек. Неговата кауза беше много важна – не само защото по този начин ще спасим човешки животи, а защото единственият начин да спрем катастрофите е там долу пътят да си остане локален, а магистралата да бъде извън Дефилето. По този начин ще се предотврати не само смъртта на хората, а и смъртта на природата.

Прилепи, насекоми, влечуги са малка част от показаното в изложбата, като към всяка снимка има кратно описание за популацията на видовете. Забелязва се, че самият Боян е достигнал до неприятния факт, че видовете намаляват.

Кресненското дефиле е най-богатото място в България – като дива природа – най-много видове, които се срещат на едно място и освен това е уникално, защото тук граничат различни климатични зони и това го прави много ценно за опазването, защото няма как да възстановим това. Ако ние запушим Кресненското дефиле – то представете си, че главната артерия на вашето сърце е запушена и ние се опитваме да намерим някакво решение – няма как. Единственият начин да опазим и природата и човешките животи е действително да оставим някакъв локален път, а магистралният трафик да бъде отделен от дефилето.

А какво с Боян открихте в дефилето?

Ние намерихме в Кресненското дефиле тези животни, които днес са защитени от Европейската директива. За пръв път тук бяхме през 1987 г. и тогава нямаше нито евродирективи, нито защитени зони, но лошото обаче е, че това разнообразие пострада. Няма вид, който в момента да не е намалял драстично по дефилето заради опасния трафик, който убива и хора, и животни. Точно за това правим това нещо – те са множество животни от прилепи, земноводни, влечуги и змии, който са редки. Цялото това невероятно богатство в момента изчезва. Единственият начин да възстановим това е този трафик „да излезе“.

Какво пречи на популацията на видовете?

В момента причината е трафикът – той нараства, а ако магистралата се направи като тапа – тоест до и след дефилето да започва първокласният път, това е просто смъртоносно. Каузата е трафикът да се изнесе извън дефилето.

Миналогодишният пожар оказа ли влияние?

Това беше много тежко събитие. Най-неприятни са дългосрочните последици, защото когато е много сух почвеният слой, той изгаря. Това е хумус, който се е натрупал стотици години и с едно палване на клечката си заминава. На мястото на тази изгоряла почва ще остане един пясък, който много трудно би бил залесен. Дори и горските не знаят какво друго да залесят освен бор, който гори много лесно. Трябва да се вземат мерки, с които да се контролират пожарите.

По-всяко време, във всеки един момент ЗА Кресненското дефиле, е каузата на Боян, продължена и след неговата гибел.

Той имаше много каузи, една от тях беше да помага на болни деца, но Кресна – Кресна му беше особено близка – ние станахме биолози – заедно, в Кресна, разказа още Ковачев, който претърпява тежката катастрофа в дефилето през 2016 заедно с Боян.

Често природозащитниците са нападани за това, че пречат за развитието на инфраструктурата, така ли е?

В момента тези, които пречат да се изпълни магистралата – е правителството, защото най-тежката отсечка е дефилето и съгласно решение от 2009 г. строежът трябваше да започне от тук, за да се реши този проблем, но това не беше направено. Трябва да сме насяно, че самото изграждане на видеонаблюдение и разделителна ивица щеше да спаси много животи, но това не се направи отново по вина на правителството.

Стоян Бежков също разказа пред гостите свои спомени от работата си с Боян. Той изтъкна, че Петров е единственият биолог и алпинист в България от толкова голям ранг, който оставя след себе си изключително важни факти за биоразнообразието в дефилето.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK