ЗАРАДИ ОМИКРОН: Още държави затягат мерките

Снимка: Infomreja.bg

Според учените най-висок е рискът от заразяване за неваксинираните

Броят на случаите на Омикрон в Европа продължава да расте бързо. След Германия и Нидерландия, Португалия също въвежда строги ограничения. А Израел ще стане първата държава в света, която прилага четвърта доза от ваксините срещу COVID за гражданите си.

На фона на бързо увеличаващите се случаи на заразяване с Омикрон, израелски експерти са препоръчали четвърта игла за хората над 60-годишна възраст и за здравните работници. За да стане това, решението трябва да бъде одобрено от Министерството на здравеопазването на страната. Според учените най-висок е рискът от заразяване с Омикрон за неваксинираните.

„Заради високата динамика на Омикрон, променихме нивото на риск от COVID-19 - най-рискова е групата на неваксинираните. 11 милиона пълнолетни в Германия все още не са ваксинирани, въпреки огромната информация за ефективността и безопасността на ваксините”, обясни Лотар Вилер, директор на института „Робърт Кох”.

Експерти очакват Омикрон да стане доминантен в Германия до три седмици. Ръстът на случаите принуди Португалия да затвори детските градини, баровете и нощните клубове. Властите препоръчаха при възможност да се работи от вкъщи поне през следващите две седмици.

„Това все още няма да е нормалната Коледа, на която сме свикнали, така че призовавам всички да се ограничат и да празнуват по домовете си”, заяви премиерът на Португалия Антониу Коща.

Италия също подготвя нови рестрикции, а премиерът Марио Драги обяви, че се обмисля въвеждането на задължителна ваксинация за служителите в още няколко сектора.

„Ваксинацията вече е задължителна за някои сектори, ще обсъдим дали да не я разширим и за други. Но ако случаите продължат да нарастват, а ситуацията да се влошава - ще бъде предмет на обсъждане съвсем скоро”, заяви Марио Драги.

Официалните данни сочат, че в Европа са регистрирани повече от 89 милиона случаи на COVID -19 и милион и половина починали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK