Военен конвой напредва към Киев, бомбардировки над големите украински градове

Снимка: УНИАН

Русия умишлено обстрелва жилищните райони на големи градове и гражданска инфраструктура

Руски военен конвой напредва към Киев, а други големи градове вече са обградени и масирано бомбардирани в шестия ден на руската атака в Украйна. За разрушени къщи и цивилни жертви, но от украински удари информират и от сепаратистките власти в Донбас.

Русия умишлено обстрелва жилищните райони на големи градове и гражданска инфраструктура, като целта ѝ е масова паника и цивилни жертви, съобщава БНР. Такава е оценката на съветника на украинския президент Михайло Подоляк. В обръщение късно снощи президентът Володимир Зеленски обвини Москва във военни престъпления.

„За такива държави трябва да бъде затворен входът на всички пристанища, канали и летища по света. Тя не трябва да получава стотици милиарди за износ на енергия. Да купуваш руски стоки сега, означава да плащаш за убийството на хора“, заяви украинският президент, след като първите преговори между делегации на Москва и Киев завършиха без резултат, а след тях Русия изглежда засили натиска над големите украински градове.

Украинският президент определи като "военно престъпление" и "държавен тероризъм" атаката срещу втория най-голям град в страната Харков. Тази сутрин снаряди поразиха сгради и централния площад "Свобода". При нападението има и цивилни жертви.

Във видеообръщение Зеленски заяви, че Харков и столицата Киев са най-важните цели на руската офанзива и защитата на Киев е най-важен приоритет на украинските сили.

Русия от своя страна твърди, че Украйна умишлено разполага военна техника в жилищни райони, поради което се стига до ударите. Очевидец в Харков, цитиран от Би Би Си, твърди, че в ударените места от града не са били видими военни обекти.

Във видеообръщение към Европейския парламент Зеленски настоя Европейският съюз да докаже, че е с Украйна.

В шестия ден от началото на войната южният град Херсон е обграден, снаряди унищожиха централния Площад на свободата в Харков. Засегнати са и жилищни сгради, десетки са ранените, има и жертви. Под постоянен обстрел е и Мариупол, където е прекъснато и електрическото захранване.

Цитиран от РИА Новости, лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин е заявил, че целта е пристанищният град да бъде обграден. На много места в Украйна вече има проблеми с наличието на стоки от първа необходимост, както разказа за БНР и сънародникът ни в Харков Михаил Станчев.

Той отбеляза, че освен опасността от въздушни удари, съществува и такава от действащи диверсионни групи в Харков. Самостоятелните граждански евакуации са затруднени от мародери, като има случаи, при които местни престъпници крадат автомобилите и имуществото и оставят на пътя опитващите да избягат от войната.

От вчера насам сателитни снимки показват предполагаемо увеличаващ се конвой с руска военна техника, дълъг десетки километри, да напредва към столицата Киев. И тази сутрин там периодично звучаха предупредителни сирени.

Удари срещу цивилни райони обаче има и в контролираните от сепаратисти източни райони на страната. Кадри от Донецк тази сутрин показаха горящи коли и разрушени къщи след предполагаем украински обстрел. 

 

КОМЕНТАРИ

ЧЕЧ08:12 - 01.03.2022
Русия глупаци ако умишлено обстрелваше жилищни раьони нямаше да е с пушки гл,паци мои а щеше да има БААААААМ и града го няма.......Русия се опитва да пази мирното население и да бие п оглавите на нацистите които се крият под полите на жените си.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK