Викат Петков в парламента да каже за изгонените дипломати

Снимка: БГНЕС, архив

Ще бъде изслушан и председателят на ДАНС Пламен Тончев

Депутатите от БСП поискаха днес да бъдат изслушани премиерът Кирил Петков и председателят на ДАНС Пламен Тончев за изгонените 70 руски дипломати. Предложението от трибуната направи Филип Попов. Изслушването да е закрито.

Частична подкрепа дойде от ГЕРБ. Десислава Атанасова предложи до 18 да се работи по бюджета и след това да се проведе изслушването на Петков и шефа на ДАНС. 

Андрей Гюров от ПП предложи бюджетът да мине до 20.00 часа, а след това да бъде изслушването. От БСП се съгласиха на компромиса, предложен от ГЕРБ. Ние мислехме, че господин Петков ще дойде сам, включи се и Тома Биков. Нито един от нас не знае какво се е случило, подчерта той.

Припомняме, че днес депутатите се занимават с гласуване актуализацията на бюджета на второ четене, като гласуваха удължаване на работното време на парламента до 20 часа, за да приключат.

Това е безпрецедентен случай в историята на дипломацията въобще, заяви Йордан Цонев от ДПС. Целият народ е настръхнал, изтъкна той. Всички искали изслушването на премиера и на председателя на ДАНС.

Интересът на народните представители и Народното събрание е премиерът да дойде веднага, каза депутатът от ДПС.

БСП постъпват правилно, Кирил Петков не става за премиер. Това коментира в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от ИТН. За него Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард. Те си затваряха очите дълго време за неговите своеволни, емоционални, грешни и доста глупави решения, убеден в той. По думите на Йорданов явно и на левите им писнало. Той изтъкна, че не е "врачок", за да прогнозира ще има ли нов кабинет в рамките на този парламент.

ИТН са готови да участват в преговори за правителство.

Проблемът дойде от обявеното вчера решение за изгонването на 70 представители на руската дипломатическа мисия у нас, съобщено от премиера Кирил Петков. Това обаче явно изненада всички, включително и коалиционните партньори на "Продължаваме промяната".

По-късно се появи мнението, че предложението е било обсъдено на закрито заседание на Министерския съвет. 

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от вчера на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати освен за президента, и за коалиционните партньори на ПП - БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха. Днес в Народното събрание също се оказа, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От "Възраждане" пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев, който е на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, се надява се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия.

В делегацията, с която Румен Радев е на срещата в Мадрин е и външният министър Теодора Генчовка, която до този момент не е изказала позиция. Тази сутрин с пост във фейсбук МВнР определи като абсолютно недопустим призива от страна на руското посолство за волни пожертвувания в помощ на руските военни и техните семейства.

По официална информация броят на руските дипломати в България е 40 души, а нашите в Русия - общо 11. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK