ВАС отхвърли пет жалби срещу състави на районни избирателни комисии

Снимка: Infomreja.bg

Жалбите са от Коалиция „Продължаваме промяната“

Върховният административен съд отхвърли пет жалби на Коалиция „Продължаваме промяната“ срещу съставите на районните избирателни комисии в Плевен, Пазарджик, Шумен, Монтана и Кюстендил с решения по административни дела № 1541, 1542, 1543, 1544, 1545 от 2023 година.

Върховните магистрати приемат, че обжалваните решения за съставите  на петте районни избирателни комисии не противоречат на целта на закона и ЦИК не е  упражнила превратно предоставената й власт. Целта на закона е да се ограничи мнозинството на една партия и коалиция в РИК като нейни членове, както и като ръководен състав. В конкретните случаи тази цел е спазена, поради което ЦИК не е упражнила превратно предоставената й власт.

Съгласно чл.145, ал.1 от АПК контролът, осъществяван от съда върху решението на ЦИК, е само за законосъобразност, а не по целесъобразност. След като атакуваното решение на ЦИК не противоречи на императивна законова разпоредба, същото не е незаконосъобразно.

Без правно основание са и отправените от жалбоподателя твърдения за  липса на   предварително обявени от страна на ЦИК критерии  при назначаване  ръководния състав на РИК, което създавало  условия за произволност. Така формулираното оплакване  не е относимо към  настоящия правен спор, а към решение № 1584 - НС/02.02.2023г. на ЦИК, което не е обжалвано от Коалиция "Продължаваме промяната" или от друг участник в изборите, поради което е влязло в сила и не е предмет на  настоящото съдебно производство.

Поради това съдебните състави на ВАС приемат, че не са налице отменителни основания по смисъла на чл. 145 АПК и жалбите следва да бъдат отхвърлени като неоснователни

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK