ВАП нареди МРРБ и Безопасност на движението да проверят пътищата ни

Снимка: Infomreja.bg

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад

На 25.11.2021 г. във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка във връзка с тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“, при който загинаха граждани на Северна Македония. В изпълнение на разпореждане на главния прокурор на Република България и на основание чл.145, ал.1, т.3, ал.2, пр.1 и ал.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), ВАП ангажира Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) за извършване на спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна с оглед изпълнение на всички изисквания за непрекъснато, безопасно и удобно движение.

За целите на проверката и с оглед преценка на обхвата ѝ, на основание чл.145, ал.1, т.1 от ЗСВ, ВАП иска незабавно да бъде предоставена информация относно оторизирани и овластени български и международни експерти, както и пълни данни за неправителствени организации с дейност в областта на безопасността на движението.

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад, който да се изпрати във ВАП в най-кратък срок. Той трябва да съдържа направените констатации, има ли неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и на последиците от тях, както и информация за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.

В случай че по време на проверката бъдат установени данни за престъпления от общ характер, те трябва да бъдат изпратени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП, съобщават от държавното обвинение.

Пропомняме, че вчера Иван Гешев разпореди на Върховната административна прокуратура да възложи извършването на проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK