Ученици от ПГИ "Иван Илиев" с шестдневна визита в Полша по проект

снимки: ПГИ "Иван Илиев" - Благоевград

След шестдневна визита в Жаган, Полша се завърна екип от ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ - Благоевград. Посещението е част от предвидените четири пътувания в чужбина по проект за многостранно партньорство „Еднопосочен билет към професионалния живот“ по програма „Учене през целия живот”, програма Коменски.

Училището е носител на проектната идея и автор на стартиралия тази година двугодишен проект, финансиран от Европейската комисия на стойност 20 000 евро. Работният език на проекта е френски, поради което в проектните дейности са включени всички ученици, изучаващи френски език. В партньорството участват четири професионални гимназии от България, Франция, Италия и Полша. Проектът е насочен към усъвършенстване на трудния път между ученическата скамейка и работното място за по-успешно реализиране на пазара на труда.

Визитата е втората след тази, осъществена през ноември миналата година в Рим. По време на работната среща в училището-домакин работните екипи са обсъждали проведените и предстоящите дейности, а учениците са имали възможност да бъдат част от учебния процес в една полска професионална гимназия. Били са организирани тийм-билдинг игри и караоке за сплотяване на участниците. Те споделят наблюденията си от далеч по-разнообразните и практически насочени специалности в това доста голямо и реномирано училище: хотелиерство и ресторантьорство, фризьорство, готварство, икономика, логистика и дори военно дело.

Най-силно обаче са впечатлени от град Вроцлав, който по хубост се мери с Варшава и Краков. Участниците са се докоснали до историята на страната като са посетили страховит концлагер, както и множество протестантски катедрали, музеи и други историческите забележителности, между които и панорама, подобна на тази в Плевен.

Учениците и учителите са изключително щастливи, че имат шанса да работят по такава програма, да извършват интересни и преди всичко полезни дейности и да осъществяват транснационални мобилности. Те вече се подготвят за бъдещата визита във Франция, както и за посрещането на партньорите в България.

Целият екип смята, че участието в различни европейски програми е абсолютно необходимо за всеки, който работи в сферата на образованието. Само по този начин може да се осъществи интеркултурен диалог и да се изгради единно европейско образование и съзнание в обединена Европа.

 

снимки: ПГИ "Иван Илиев" - Благоевград

КОМЕНТАРИ

strani4en nezainteresovan nabludatel04:49 - 19.04.2013
Pozdravlenia na ekipa na PGI Blagoevgrad i li4no na g-za Konstantinova.Proekta ne e spe4elen na lotaria ,a s tcenata na mnogo trud i ysilia v izvanrabotno vreme i izvan rabotna zaplata.Bravo,gordeem se s vas i mnogo yspexi na sledvashtite vi viziti---dokazete 4e vapreki trydnata ikonomitceska sityatcia v stranata mladite xora tarsiat na4ini da se izdignat v obrazovatelno nivo i v badeshtata im realizatcia na profesionalno nivo.
колега10:37 - 18.04.2013
Радваме се за вас! Чрез вас и ние се чувстваме европейци. Нека има и други такива проекти да видим съседите как работят.Поздравления на екипа на ПГИ - Благоевград
?!?00:02 - 18.04.2013
Какъв е тоя злобен народ бе, хората спечелили проект отвели децата в чужбина. Поздравления!
ученик23:15 - 17.04.2013
РИО де Жанейро, не сте запознат очевидно, защото ръководството на училището осигурява заместници на отсъстващите учители по каквито и да било причини, така че РИО няма нищо против, спокойно, и не ни завиждайте, нямаме свободни!

FACEBOOK

//