Ученици от ПГИ „Иван Илиев“ на визита във Франция по европроект

снимки: Любима Константинова

В рамките на европейски проект по програма "Коменски" ученици от Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград бяха за пет дни в Бон, Франция. Партньори по проекта са училища от Италия, Полша, Франция и България.

Много повече от обикновен обмен между училища от различни страни, този проект, финансиран от Европейската комисия, има за цел да изгради у съвременния ученик чувство за европейска принадлежност и идентичност чрез различни дейности, осъществявани на френски и английски език.

Вече втора година гимназията по икономика работи по проекта, впрегнала всичките си усилия, за да бъде училището отворено към Европа.

"Коменски" е част от онези европейски програми, които осигуряват бюджет, с който учениците да осъществяват дейности и мобилности в чужбина и настанени в приемни семейства, да опознават културата и бита на другите европейски народи.

Тези контакти са обогатяващи за всички и са възможност за българските ученици да покажат способностите си и че по нищо не отстъпват на техните съученици от Европа.

Проектът е насочен към подпомагане подготовката на учениците за тяхната бъдеща професионална реализация и неговата тема е “Еднопосочен билет към професионалния живот”. Всички участници осъществяват дейности, свързани с преодоляване на трудностите по пътя от ученическата скамейка към пазара на труда.

След две реализирани визити през изтеклата година в Италия и Полша е било ред на френското училище да приеме своите партньори с една отлично организирана работна програма. По време на работната среща са били представени извършените дейности: Мултиезиков речник на професионалните термини, вкл. Application Tablette Android, симулирани интервюта за работа, портфолиа, CV, мотивационни писма и т.н.

Учениците от ПГИ са учудили партньорите си с познанията си по френски език, който изучават само 2 часа седмично и с отличната си подготовка по английски език. Осъществени са били и културни визити на територията на Бон и Дижон. Посетени са хосписите на Бон, катедрали, винарски изби и други забележителности.

 

снимки: Любима Константинова
снимки: Любима Константинова

КОМЕНТАРИ

ученик14:32 - 20.11.2013
Браво ! Най-елитното училище в града е ПГИ ! И дано се спечелят още проекти в бъдеще!
ovcuuuu12:25 - 20.11.2013
katooo buchva e :D:D:D:DD:D
Какавида10:04 - 20.11.2013
Моля,дръжте под око директорката Ася Бояджиева,че изпуснете ли е - ОРГИЯ. Обича алкохола и кЕКСА.
Bernard07:29 - 20.11.2013
Известен със статия за комфортния престой! Силно посещението ни в България! Прегръдки на всички!

FACEBOOK

//