Ученици от Бачево и Чикаго рецитираха стихове от Ботев и Вазов

Снимка: Община Разлог

„Син съм на юнашко племе“ бе мотото на провелия се конкурс-рецитал, организиран от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, село Бачево, и клуб „Хайдути“, гр. Чикаго, САЩ. Учениците и учителите от училището и членове на клуба от Чикаго трогнаха публиката с рецитаторските си умения, които бяха по творби на Ботев и Вазов. Участниците изпяха и патриотичните  песни „Къде си вярна ти любов народна“, „Вятър ечи, Балкан стене“ и развяха националния трибагреник. 

Идеята за конкурса възниква от нуждата да се докаже, че в училище трябва да се изучават тези произведения, както и че патриотичното възпитание у младите хора е изключително важно, а училището е един от най-съществените фактори за формиране на национално самосъзнание и гордост у подрастващите.

Регламентът на конкурса-рецитал изискваше всеки от участниците да научи поне 3 творби от Христо Ботев и Иван Вазов, да направи албум, посветен на класиците ни, както и да нарисува портрет на любим герой, свързан с творчеството на двамата поети. Учениците от 4 клас с ръководител Светла Величкова откриха събитието, а учениците от 6 клас, ръководени от Горица Лазарова, привлякоха вниманието на присъстващите гости още с появата си – облечени в национални костюми и костюми на четници, пеейки „Вятър ечи“ и с високо вдигнат национален трибагреник.

Победителите Мария Паскалска, Славчо Манушкин и Даниел Манушкин получиха таблети като награда, осигурени от чикагския клуб „Хайдути“.

На събитието присъстваха кметът на с. Бачево Росица Чатлабашева, директорът на училището Соня Кулинчева, роднини, гости, а жури бяха Стоян Дърпатов - дългогодишен преподавател по български език и литература, и Благой Прангов - писател.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//