Три НЕясни около трагедията на "Струма"

Снимка: Infomreja.bg

Все още няма водеща версия за инцидента с 45 жертви на АМ „Струма“

Неяснотите покрай трагедията "Струма" са три - къде е собственикът, коя е основната версия, кога ще бъде пуснато движението по магистралата.

Собственикът на македонската туристическа компания "Беса транс" Беким Хаджиу, чийто автобус катастрофира на АМ "Струма" пожела на загиналите да бъдат приети в Рая от Аллах, предаде БГНЕС.

"Аллах да изпрати в Рая загиналите. По-скорошно оздравяване на ранените. Тези думи изричам със съжаление и наранено сърце. Те бяха част от нашето семейство, защото винаги, когато сме пътували, считахме пътниците за част от нашето семейство. Четири дни бяхме заедно в Истанбул и тогава разбрах, че повечето от тях и преди са пътували с нас на екскурзии с автобуси в Истанбул", каза Хаджиу.

"Тези изпитания са за Аллах и вярвам, че са приети от всеки вярващ. Волята му не може да се промени нито за миг и ние искаме Аллах да не ни подлага на изпитания", заяви още собственикът на "Беса Транс", който за първи път призна, че е бил част от групата, която е била в Истанбул.

При катастрофата на 23 ноември загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени. Преди няколко дни министерството на транспорта на Северна Македония отне лиценза на компанията поради груби нарушения в работата на "Беса транс".

Катастрофиралият автобус не е имал разрешително за извършването на международен транспорт, а дежурните на ГКПП митничари не са го проверили, защото "системата е работила бавно".

Още не ясно кога ще бъде пуснато движението в участъка на катастрофата с автобус на АМ „Струма“.

Засега то се регулира двупосочно в посока София и Благоевград.

В района на трагедията, отнела 45 живота, има полиция.

Трафикът е интензивен, а на участъци от магистралата се извършват и ремонти.

Все още няма водеща версия за инцидента. Това обявиха на брифинг вчера македонските и българските прокурори.

Изключва се версията за тероризъм, както и за взривни вещества в автобуса. Не се изключва обаче хипотезата, че пътят и маркировката във фаталния участък са допринесли за тежкия инцидент.

Стана ясно също, че двама съдебни медици от Северна Македония ще пристигнат в България да помогнат на своите колеги да се ускори процесът по идентификация на телата на загиналите. Очаква се до края на следващата седмица те да бъдат освободени и транспортирани в Северна Македония.

За bTV македонският външен министър Буяр Османи обяви, че всички разходи по транспортирането на телата и погребенията ще бъдат за сметка на държавата.

В Северна  Македония се води паралелно разследване. Разпитан е собственикът на фирмата „Беса транс“, която притежава катастрофиралия автобус.

Властите проверяват защо без редовни документи автобусът е минавал безпроблемно границите, каза още за bTV македонският външен министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK