Транссексуална жена стана вицепремиер на Белгия

Снимка: Bloomberg

Петра Де Сутер е професор по гинекология, специализирала в университета в Гент

След близо две години без напълно сформирано правителство, Белгия има нова управляваща коалиция - а новият ѝ вицепремиер сега е най-възрастният транссексуален политик в Европа, предаде CNN.

Петра Де Сутер от фламандската Зелена партия беше обявена за един от вицепремиерите на страната, се казва в изявление на Европейските зелени в четвъртък.

Де Сутер, която е член на Европейския парламент от юли 2019 г., беше назначена на поста заедно с други шестима политици, предаде агенция Ройтерс.

Белгия не е имала пълноценно правителство от декември 2018 г., когато коалицията, сформирана от четири партии, се срина.

Между федералните избори през 2019 г. и март тази година тя се управлява от служебна администрация, водена от първата жена министър-председател на страната Софи Уилмс, която в момента е първата жена външен министър на страната.

Де Сутер е професор по гинекология, специализирала в университета в Гент. Тя е гласен защитник на трансправата и репродуктивните права и говори открито за собствения си опит като трансжена.

"Бях на четиридесет, когато реших да стана напълно жената, каквато винаги съм била и поради това решение загубих колеги, хора, които познавах и дори приятели", каза тя в интервю, публикувано на нейния уебсайт.

Де Сутер приветства назначението си в Twitter, като написа: "Невероятно благодарна съм за доверието, което получих от моята партия. Снощи, заедно с още 1000 членове, дадох зелена светлина за новото правителство." /Bulgaria ON AIR/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK