БСП-София не приема решенията на Националния съвет на партията, според които в столицата трябва да бъде назначено ново ръководство. Съгласно решението всеки от досегашните структури в София няма право да се кандидатира за висши партийни органи в рамките на 12 месеца. Санкцията дойде след гласуването на 7 общински съветници от партията "за" председател на Столичния общински съвет, пише Нова тв.

Националният съвет не е имал нужният кворум за да вземе това решение, посочи лидера на градския съвет на БСП Иван Таков. За това и всички остават по местата си докато не се произнесе общопартийната контролна комисия. По думите на Таков се създава усещане, че по този начин Корнелия Нинова търси вариант да получи трети мандат начело на партията”, въпреки че по Устав няма това право.

„Имам притеснения, че може да има връзка с уставни норми, които позволят на всички заемащи ръководни длъжности в партията да бъдат кандидати само по два мандата. Аз ще бъда много изненадан, ако и представителят на партията поиска трети противустовен мандат. Надявам се, че това всичко, което се случва, да не е свързано с това", заяви той.

„Изключително много неистини се казаха от неделя досега във връзка със заседанието на Националния съвет на БСП.  Искам да разсея всички спекулации. Аз, и голяма част от колегите, не приемаме решенията, взети от Съвета в неделя. Те са нелегитимни, защото нямаше кворум”, подчерта той.

„Не смятаме, че в момента са ни отнети правата. Спазвайки устава, сме пуснали сигнал с последователно изразени нарушения от заседанието. Категорично не приемам това решение, тъй като то представлява налагане на колективно наказание. Цивилизованият свят не познава такъв тип наказание - познава го историята”, посочи зам.-председателят на Градския съвет Милка Христова.