Сърбия подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН за незабавно изтегляне на руските сили от Украйна

Снимка: БТА

Натискът на Запада върху нея расте

Сърбия гласува за приетата тази нощ от Общото събрание на ООН в Ню Йорк резолюция, изискваща незабавно изтегляне на руските сили от Украйна и призоваваща за "справедлив и траен" мир, съобщи агенция Бета.

141 членове на ООН подкрепиха необвързващата резолюция, приета ден преди първата годишнина от атаката на Русия срещу Украйна, включително всички страни от Западните Балкани.

Резолюцията, приета тази нощ, потвърждава "ангажимента към териториалната цялост на Украйна" и изисква Русия "незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои военни сили от територията на Украйна".

От началото на руската инвазия в Украйна Сърбия е гласувала за четири резолюции на Общото събрание на ООН, свързани с войната, и веднъж се е въздържала.

Сърбия подкрепи две резолюции през март миналата година, първата от които осъди руската агресия, а втората призова Русия незабавно да прекрати войната срещу Украйна.

През април миналата година Сърбия гласува за изключването на Русия от Съвета на ООН по човешките права, а през октомври за резолюция, с която Общото събрание на ООН осъди анексирането на четири украински региона от Русия.

Сърбия се въздържа през ноември по време на гласуването на резолюцията, с която се искаше Русия да понесе отговорност за нахлуването в Украйна, наред със задължението да плати компенсации на Киев.

Белград не е въвел санкции срещу Русия заради войната, но натискът от Запад за присъединяване към санкциите расте особено в светлината на статута на Сърбия на страна кандидат за членство в ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK