Съдът в ОАЕ окончателно отхвърли исканията за екстрадиция на Васил Божков

Снимка: LAP.bg

Мотивите на арабския съд са, че българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство

Българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура за бизнесмена Васил Божков. Това е причината съдът в ОАЕ окончателно да отхвърли решението по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Това публикува на български език на своята страница в социалната мрежа Фейсбук бизнесменът Васил Божков, която е в Дубай. В България срещу него са повдигнати 18 обвинения.

Божков цитира своя адвокат Гасан Ел Дайе от адвокатска кантора "Чарлз Ръсел Спийчлис". 

Той припомня, че българските власти в лицето на специализираната прокуроратура изпратиха първоначално 7 (седем) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а след това добавиха още такива, за да достигнат те до общо 18 (осемнадесет). Документите са изпратени министерството на правосъдието и министерството на външните работи на Република България.

"Българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени", пише Божков.

От компетентния съд в Абу Даби са се запознали с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледали са документите, изпратени от България, за да установят, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура. Това е причината съдът в ОАЕ окончателно да отхвърли исканията за екстрадиция.

Мотивите на арабския съд са, че българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани.

Решението на съда в ОАЕ е изпратено до главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

По време на екстрадиционното производство Божков е имал надлежно упълномощени адвокати в Дубай, ОАЕ. Той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура, се казва в цитираното решение.

Според него Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната. Очаква се след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена да приключи и въпросът с неговата поискана екстрадиция. Червената бюлетина за Георги Попов беше отменена отдавна, цитира Божков решението на Дубайския съд. 

"Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се "укривам", че "не могат да ме открият и да ми връчат призовка", че "още чакат решение по исканията за екстрадицията ми" и други подобни твърдения", е становището на бизнесмена с 18 обвинения.

Той пише, че българската прокуратура, чрез говорителя си Сийка Милева разпространява манипулации и откровени лъжи по негов адрес адрес, визирайки мнението, че при закриване на спецправосъдието има риск да паднат запорите на 3 млрд. лева, вероятно свързани с престъпления. "Не мога да не опровергая по най-категоричен начин лъжите за мен, още повече, че лъжите се изричат от най-високото стъпало на държавното обвинение в Република България - главният прокурор чрез неговия говорител", пише Божков. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK