Строително цунами иска браншът от държавата

Снимка: МС

Между 20 000-25 000 български работници са се върнали от чужбина

Строителният бранш иска тласък от държавата за развитието си и възстановяване на икономиката. Строителството е един от най-важните фактори, които задвижват икономиката. Това заяви на брифинг в Министерски съвет Валентин Николов от строителната камара. Върви ли строителството - върви всичко, подчерта той.

Между 20 000-25 000 български работници са се върнали от чужбина, по данни на строителния бранш. Строителите искат те да останат да работят тук.

200 000 са заетите в бранша, по думите на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Строителството трябва да бъде приоритетен сектор на нашата икономика, категоричен бе той. Строителите искат още да се промени наредбата за забрана на строително-ремонтни дейности от 14.00-16.00 часа. Те настояват за ясна регламентация какво е шум и забраната за кои точно дейности се отнася.

Строителите искат строително цунами у нас, за да се възстанови икономиката след пандемията. По думите му италианците инвестират в саниране на сгради. Браншът е готов да задвижи механизма на саниране, но това трябва да стане с нов подход. Според Валентин Николов повече фирми трябва да бъдат включени в санирането.

Свои предложения браншът е отправил към МРРБ. 1-2% са проблемните сгради в санирането, по думите му. Строителството ще намали безработицата и ще стимулира потреблението, според него. На премиера строителите днес са заявили, че икономиката трябва да заработи.

Строителството може да нараства като гъба в зависимост от работата, каза Николов. В строителството може да работи всеки, както поясни той. Не трябва да се спират започнатите инфраструктурни проекти, а трябва да бъдат ускорени и завършени. Инфраструктурата винаги е била важна, каза Николов.

Припомняме, че в началото на април Националната асоциация на строителните предприемачи изпрати отворено писмо с искане да продължат да работят.

От Асоциацията заявяват, че при спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен, като добавят, че този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

T13:31 - 30.04.2020
Прибралиса се за да почиват поради корона вируса взелисаси отпуската или както е насякаде по Европа взимат 70% от заплатата си на борсата докато отмине всичко несасе Варна ли да работят при тази африканска система и заплащане
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK