Станишев: Днес трябва да стане ясно дали спасяваме лидера или спасяваме БСП

Снимка: БГНЕС

Това са сериозни отговорности пред тази 130 годишна партия

"Аз съм силно разтревожен от състоянието на БСП. Тук въпросът опира до инстинктите за самосъхрание на БСП.

На Конгреса на БСП днес трябва да стане ясно дали спасяваме лидерът на нейния пост или спасяваме БСП. Това са сериозни отговорности пред тази 130 годишна партия и рискът да мине в категория на незначителните партии", заяви пред БНР Сергей Станишев, председател на ПЕС и бивш лидер на БСП, специален гост в в предаването ''Политически НЕкоректно'.

"Ние вече имаме проблем не с периферията на БСП, а с ядрото на тази партия, която загуби близо 700 000 избиратели за 4 години. Ние се оказахме след ДПС, четвърта позиция сме. Ние не успяхме да бъдем възприети нито като ясна опозиция, нито като ясна алтернатива.
Участието на БСП сега във властта не ни гарантира, че ще сме в състояние с 10 на сто гласовете и с 26 депутати да формираме основните насоки на политиката на това правиветлство. И чет ова ще ни донесе след това ръст в нашите гласове...спаднали сме на 267 000 гласа, това е катастрофа", каза още Сергей Станишев.
По думите на Станишев много от ключовите теми за БСП днес не са в дневия ред на правителството - здраеопазване и болници, ядрената енергетика и много други теми.
"Ако оставката не се потвърди от Конгреса, това ще е гротескно в очите на избирателите и все едно да им кажем, че тяхната оценка не е важна, че ние си живеем в свой собствен свят", посочи Станишев.
 
По повод искането на Москва да бъдат изтеглени силите на НАТО от България Станишев заяви:

"Отговорът на българските институции беше напълно досатъчен и е нормално всяка една суверенна държава да реагира достатъчно категорично и остро на подобни искания. Защото не може да ни се поставят ултиматуми. България сама трябва да определя кой е нейният национален интерес и по какъв начин да гарантира националната сигурност.

Друга тема е цялостните отношения между НАТО - Русия, САЩ и Русия, която е много по-комплексна и за първи път ние виждаме, че Русия поставя доста ясно и категорично своите тревоги и условия.
 
И ще се водят преговори и разговори, защото за да има устойчивост на европейския континет, трябва да са гарантирани националните интереси и сигурността на всяка една от държавите.
 
България в този аспект не би следвало да има сложно отношение към Русия, заради историческите си връзки с Русия, за разлика от Полша, Чехия и Прибалтийските държави. Така че, нашият опит е положителен.

В този смисъл ние сме уникална позиция да бъдем гласът на разума и диалога. Аз винаги съм бил за диалога, а не за ескалация и противопоставяне, защото това е много опасно", заяви пред БНР Станишев.

Коалиционното правителство трябва да говори на един глас и еднопосочно по тази тема и да изчиства помежду си, ако има трудни въпроси", допълни Станишев. 
 
"Моята оценка е по-скоро положителна за посещението на премиера Кирил Петков в РСВ. За да излезем от това улитимативно говорене между България и РСеверна Македония последните десетилетия. В крайна сметка политиците трябва намерят гъвкави решения, които да разрешат този конфликт.
 
Защото аз съм сигурен, че е в дългосрочен български интерес е всички страни от Западните Балкани да влязат в ЕС, посочи още лидерът на ПЕС. 
 
Хубаво е, че премиерът Петков се опита да измести диалога само от историческото говорене към другите сфери, които ни обединяват.
Неибежно ние ще трябва да стигнем до решение и по по-чувствителните теми между двете държави, но не можем да седим постоянно в тази затворена, заключена позиция", обобщи Станишев. /БНР/
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK