Спират транскесуални плувкини от елитни състезания

Снимка: Infomreja.bg, архив

Fina обмисля създаването на отделна категория

Fina, световното организация по плуване, гласува да спре транссексуалните спортисти да се състезават в елитните състезания за жени, ако са преминали през която и да е част от процеса на мъжкия пубертет.

Fina също така ще се стреми да създаде "отворена" категория в състезанията за плувци, чиято полова идентичност е различна от пола им при раждане.

Новата политика, която беше приета със 71% от гласовете от 152 членове на Fina, беше описана като "само първа стъпка към пълно включване" за транссексуалните спортисти.

В 34-страничния политически документ се казва, че транссексуалните атлети, които са преминали трансформация от мъже към жени могат да се състезават в категорията на жените - но само "при условие, че не са преживели никаква част от мъжкия пубертет след етап 2 на Танер, който бележи началото на физическото развитие, или преди 12-годишна възраст.

Решението е взето по време на извънреден общ конгрес на текущото Световно първенство в Будапеща.

Това означава, че транссексуалната американска плувкиня Лия Томас, която е изразила желание да се състезава за място на Олимпийските игри, ще бъде блокирана от участие в женската категория.

По-рано членове на Fina чуха доклад от работна група за транссексуални лица, съставена от водещи фигури от света на медицината, правото и спорта.

"Подходът на Fina при изготвянето на тази политика беше изчерпателен, научно обоснован и приобщаващ и, което е важно, подходът на Fina наблягаше на честността на конкуренцията", каза Брент Новицки, изпълнителен директор на управителния орган.

Президентът на Fina Хусейн Ал-Мусалам каза, че организацията се опитва да "защити правата на нашите спортисти да се състезават", но също така "защити честността на състезанието".

Той каза: "Фина винаги ще приветства всеки спортист. Създаването на отворена категория ще означава, че всеки има възможност да се състезава на елитно ниво. Това не е правено досега, така че Fina ще трябва да е водач в това. Искам всички спортистите да се чувстват включени в способността да развиват идеи по време на този процес."

Бившата британска плувкиня Шарън Дейвис, която се противопоставя на транссексуалното участие в женското елитно плуване, каза пред BBC Sport, че е "наистина е горда с Fina".

"Преди четири години, заедно с 60 други олимпийски медалисти, аз писах до МОК и казах "Моля, първо погледнете науката" и нито един ръководен орган не го бе направил досега", казва тя. "Това е, което Fina направи. Те са разгледали научните факти, имат точните хора на борда, те са говорили със атлетите и треньорите."

"Плуването е много приобщаващ спорт, ние обичаме всички да идват да плуват и да участват. Но крайъгълният камък на спорта е, че той трябва да бъде справедлив и трябва да бъде справедлив за двата пола", допълва тя.

Попитана дали политиката на Fina оставя транс спортистите "в неизвестност", докато чакат да бъде създадена отворена категория, Дейвис похвали Fina за това, че е водила разговори за транс-включването, което е трябвало "да се случи преди пет години".

"Спортът по дефиниция е изключващ – нямаме 15-годишни момчета, които се състезават в категориите до 12 години, нямаме боксьори в тежка категория в леката, цялата причина да имаме много различни класове на Параолимпийските игри е за да можем да създадем справедливи възможности за всички", обяснява тя. "Така че това е целият смисъл на класификациите в спорта и единствените хора, които щяха да загубят, бяха жени – те губеха правото си на честен спорт."

Въпреки това "Athlete Ally" – група за застъпничество на ЛГБТ правата, която организира писмо в подкрепа на Томас през февруари, нарече новата политика "дискриминационна, вредна, ненаучна и несъответстваща на принципите на МОК за 2021 г.".

"Критериите за допустимост за женската категория, както са изложени в политиката, контролират телата на всички жени и няма да бъдат приложими без сериозно нарушаване на неприкосновеността на личния живот и човешките права на всеки спортист, който иска да се състезава в женската категория", казва Ан Либерман, директор по политика и програми на групата. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK