Щатският посланик Марси Рийс с публична лекция за върховенството на закона

снимки: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов бе гост на публична реч на посланика на САЩ в България Марси Рийс.

На срещата присъстваха  председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, политици, представители на Студентското правителство на университета и възпитаници на Югозападния университет.

Събитието се проведе в академичен център „Балкански" на университетски  комплекс "Скаптопара" на АУБ в Благоевград.
Темата, по която посланик Рийс говори, бе: „Върховенство на закона и изключително важната му роля в едно свободно и демократично общество“.

„Вие сте лидерите на утрешната Европа. Сред вас днес седят бъдещи посланици в ООН, кметове, директори, а може би дори, кой знае, президенти и министър-председатели“, започна публичната си реч Н. Пр. Марси Рийс.

Тя отчете като положителен факта, че неправителствените организации и гражданите повдигат въпроси, свързани с отчетността и прозрачността в управлението и в други сфери на живота.

В своята реч дипломатката на няколко пъти постави проблема с прозрачността на обществените поръчки. По думите й, ако има корупция в тази сфера, това означава, че парите на държавата се прахосват напразно.

"Публичната дискусия предполага, че има интерес към действия за укрепване върховенството на закона в България и съществуват много идеи как това би могло да се случи", увери тя.

Според нея би могло да се използват съвременните технологии за осигуряване на прозрачност при вземането на решения от правителството, особено в частта за обществените поръчки, чрез електронна система.

Посланик Рийс е старши дипломат от кариерата с трийсет и пет годишен опит в Европа, Карибите и Близкия изток.

Специалист по националната сигурност и военнополитическата сфера, тя е работила по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.

След публичната реч кметът Камбитов се срещна с посланик Рийс. Д-р  Камбитов запозна госпожа Рийс със стратегията за развитие на община Благоевград.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//