Щабът реши ваксинацията с "АстраЗенека" да продължи

Снимка: Infomreja.bg, архив

Имунизацията на жени под 60 години ще става с особено внимание

У нас прилагането на ваксината "АстраЗенека" ще продължи, реши на извънредно заседание Националният ваксинационен щаб.

Страната ни ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция, като имунизацията на жени под 60 годишна възраст ще става с особено внимание, каза Богдан Кирилов от Агенцията по лекарствата.

"Тази препоръка беше направена на базата на задълбочен анализ на базата, извършен както от експерти на Европейската агенция по лекарствата, така и от външни експерти. В този смисъл прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група - жени под 60-годишна възраст, при която по-често се срещат тези изключително редки нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде прилагането да бъде извършвано при повишено внимание", коментира той.

Д-р Мария Попова от Агенцията по лекарствата уточни:

"Това означава тези жени да бъдат разпитани добре за употреба на хормонални контрацептиви, ако са със свръхтегло, ако са пушачи, ако са с хипертония, вниманието към тях трябва да бъде по-високо и в рамките на около две седмици след ваксинацията да се очаква тази толкова рядка компликация".

Късно вечерта в сряда здравният министър Костадин Ангелов участва във видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK