Шойгу докладва на Путин: ЛНР е освободена

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинските сили вероятно са се оттеглили организирано

 Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е докладвал на президента Владимир Путин за "освобождаването" на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съобщи ТАСС.

Лисичанск остана последният град в Луганска област, който все още е под контрола на украинските сили. Още вчера чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи за влизането на руските войски в града, но неведнъж той е оповестявал победи, които след това се оказват частични.

В неделя руското командване заяви, че градът е напълно отрязан и обкръжен. Независими експерти не изключват възможността украинските сили да са се оттеглили от Лисичанск организирано, без да виждат смисъл да го защитават по-нататък. Така направиха и със Северодонецк преди седмица, но решавайки, че Лисичанск е по-важен в стратегически аспект.

Руските войски са превзели селищата Верхнекаменка, Золотарьовка и Белохоровка в Луганска област, като по този начин са затворили обкръжението около Лисичанск, съобщи руското министерство на отбраната.

В резултат на това украинската група войници е била напълно блокирана в "котела", заявиха от министерството.

В неделя сутринта Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руските сили са се опитали да укрепят позициите си край Лисичанск и Верхнекаменка, както и да започнат настъпление край Билохивка, но са се оттеглили.

Руските военни са се окопали край Лисичанск, градът гори, руснаците понасят значителни загуби, но продължават настъплението си, съобщи ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай, според когото Лисичанск е атакуван с непонятно брутална тактика.

Украинските позиции в Лисичанск са подложени на силен руски обстрел, но твърденията, че са обкръжени, са неверни, заявиха в отговор украински представители.

Американският институт за военни изследвания (ISW) предполага, че украинските сили вероятно са се оттеглили организирано от Лисичанск на 2 юли и градът е преминал под руски контрол.

Самият президент Володимир Зеленски заяви, че съществува риск цялата Луганска област да бъде окупирана. Това е станало по време на съвместен брифинг с австралийския премиер Антъни Олбани, който е на посещение в Киев днес. Зеленски заявява, че украинските власти и военни осъзнават рисковете, но ситуацията се промяна всеки ден.

По отношение на Лисичанск и информацията от руските военни, Зеленски заявява, че е невъзможно да се твърди, че той е под пълен контрол. "Сраженията продължават в района на Лисичанск. А нашата задача е да имаме огнево предимство. Смятам, че към днешна дата нашата ВВС прави всичко възможно. Ускоряването на доставките на оръжия ще ни позволи да имаме предимство в огневата мощ и тогава ще натискаме по-силно в тази посока. Но ситуацията там е наистина най-трудна, а ние нямаме предимство там. Това е слабото ни място. Но имаме стъпки напред и в други посоки", обясни президентът. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK