Семерджиев смени ръководството на “Пирогов“

Снимка: Infomreja.bg, архив

Цялото ръководство на “Пирогов“ е било сменено с протоколно решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, съобщиха от лечебното заведение днес. Първоначално от здравното министерство отказаха да посочат причините за отстраняването на управата, но няколко часа по-късно съобщиха, че смяната е мотивирана от дълговете на болницата, пише Мediapool.bg. 

"Пирогов" винаги е била сред най-задлъжнелите болници, тъй като лекува най-тежките случаи в държавата, за което не получава достатъчно финансиране от Здравната каса и министерството.

Директорът на болницата проф. Стоян Миланов е отстранен и за негов приемник е посочен проф. Асен Балтов. Освен Миланов от Съвета на директорите са освободени д-р Константин Димов и д-р Атанас Кацаров.

Според решението на Семерджиев Миланов е трябвало да запази мястото си и в новия борд, но той незабавно е подал оставка от новия Съвет на директорите по лични и професионални причини, както и като национален консултант по спешна медицина.

"Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки", заявил Семерджиев, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

От здравното министерство посочиха още, че "Пирогов" е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чиито едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването.

Към 31 октомври 2015 г. размерът на задълженията, натрупани от "Пирогов", е бил 23 986 000 лева. Година по-късно, към 31 октомври 2016 г., дълговете на спешния център са надхвърлили 24 613 000 лева, в това число просрочени 13 милиона 824 хиляди лева.

В съобщението на “Пирогов“ пък се посочва, че Стоян Миланов изразява благодарност към всички колеги, с които е работил през последните четири години. Той призовава към сдържаност, както и към продължаване на всички започнати проекти и успешното им финализиране.

Миланов оглави болницата по времето на министър Десислава Атанасова в първия мандат на ГЕРБ, когато бившият директор д-р Димитър Раденовски беше отстранен под предлог, че са открити нарушения при проверки в болницата. В новия борд влизат Емил Доросиев, Людмил Джунков и Илиян Кършев.

Смяната на ръководството на института за спешна медицинска помощ “Пирогов“ е внезапна. При встъпването си в длъжност Семерджиев обяви, че ще направи промени в ръководствата на други две болници - “Свети Иван Рилски“ и “Света Анна“.

Семерджиев вече върна за директор на “Иван Рилски“ Дечо Дечев, уволнен от предшественика му Петър Москов. Очаква се на поста си да бъде върнат и бившия директор на “Света Анна“ д-р Димитър Димитров, също махнат от Москов. Това обаче се очаква да стане на заседание на съвета на директорите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//