САЩ одобриха бустерна доза от Covid ваксината на „Пфайзер“ за деца

Снимка: Infomreja.bg

Надеждите са да не се затварят превантивно учебни заведения

Американските здравни власти одобриха бустерна доза от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ за Covid-19 за деца на възраст 12-15 години. Регулаторите от Администрацията по храни и лекарства също одобриха използването на ваксината за тези, които са между 5 и 11 години и са с отслабена имунна система.  

По-късно тази седмица решението на FDA се очаква да бъде прегледано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията като нагласата е да бъде одобрено и от там.  

Одобрението на бустрената доза за деца идва в момент, в който милиони ученици в Съединените щати се завръщат от зимна ваканция на фона на увеличаване случаите на Covid-19 в страната. Занятията в голяма част от учебните заведения са присъствени, но има и училища, които избират временно дистанционна форма на обучение.

Надеждите са да не се затварят превантивно учебни заведения, но има и очаквания да се стигне до затваряне на места с голямо увеличаване в броя на заразените.

В най-голямата училищна система, тази в Ню Йорк, два милиона домашни теста ще бъдат използвани сега след края на ваканцията, като учениците, които са били в контакт със заразен ще могат да присъстват в класната стая ако нямат симптоми и ако техният домашен тест даде негативен резултат.

Препоръка за такава политика дадоха миналия месец от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, като тя замести препоръката за 10-дневна карантина.

Междувременно в отговор растящия брой на случаите на Covid-19 в страната някои висши учебни заведения във Вашингтон промениха плановете си за връщане от зимната ваканция. Университетите „Америкън“ и „Джорджтаун“ ще започнат новия семестър следващата седмица онлайн като занятията ще са дистанционно до края на месеца, а университетът „Хауърд“ ще започне семестъра си присъствено, но седмица по-късно от предварително обявеното. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//