С концерт-спектакъла „Едновремски истории“ закриха Националния студентски фестивал на изкуствата

Снимки: ЮЗУ „Неофит Рилски“

В продължение на час и половина жители и гости на Благоевград се насладиха на изкуството, което представиха студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“

Националният студентски фестивал на изкуствата в Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе закрит с концерт-спектакъла „Едновремски истории“ на студентския фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Николай Цветков. Финалният концерт бе посветен на един от най-светлите български празници – Деня на народните будители, на патрона на Югозападния университет – Неофит Рилски и на 30-годишнината от създаването на специалност „Българска народна хореография“ в университета.

В продължение на час и половина жители и гости на Благоевград се насладиха на изкуството, което представиха студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ученици от 140 СОУ „Иван Богоров“, София.

Деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков поздрави колегиума на катедра „Хореография“ за юбилея и отбеляза, че през годините катедрата е създавала безброй именити специалисти в областта на хореографията. Проф. Марков пожела на студентите и преподавателите здраве, щастие и още много успехи в красивия свят на тяхното изкуство.

По време на концерта директорът на 140 СОУ „Иван Богоров“ Мая Зафирова връчи юбилеен плакет на проф. д.н. Васил Марков в знак на уважение и признателност за ползотворното партньорство между двете институции.

Поздрав към студентите и преподавателите отправи артистичният директор на фестивала проф. д-р Емил Куков. Той определи фестивала като най-значимото арт събитие за студенти в цялата страна и отбеляза, че форумът е фактор за развитието на творческите способности на студентите.

За поредна година Националният студентски фестивал на изкуствата даде поле за изява на едни от най-талантливите младежи в България.

Десетте дни на фестивала бяха изпълнени с младежко творчество, красиви емоции и предизвикателства. Студенти от осем университета – ЮЗУ „Неофит Рилски, Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Тракийския университет – Стара Загора, показаха своето високо ниво на подготовка и творческия си потенциал.

В концертните, театралните и изложбените зали на ЮЗУ „Неофит Рилски“ своя талант демонстрираха над 250 бъдещи дизайнери, актьори, певци, танцьори, хореографи, режисьори, оператори и монтажисти.

Програмата и тази година беше изключително разнообразна – изложби, театрални и танцови спектакли, музикални конкурси, фотоизложби, филмови програми и модни ревюта, бяха малка част от събитията, които радваха публиката в Благоевград.

За снимките и излъчването на живо във фейсбук страницата на университета по време на Националния студентски фестивал се погрижиха студентите от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, под ръководството на техния преподавател гл. ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK